Szeged és környéke

2014.06.10. 21:39

Holnaptól látogatható a DélmagyArchív

Holnaptól elérhető lesz a Délmagyarország online archívuma, a DélmagyArchív. Amint azt többször hírül adtuk, a két nagy gyűjtemény – az egyetem Klebelsberg-könyvtára és a Somogyi-könyvtár – közös projektként digitalizálja az ország legidősebb vidéki napilapját.

Munkatársunktól

Az óriási munka az 1910-es kezdetektől 1945 végéig készült el. A lap interneten hozzáférhető példányai között dátumok, sőt szerzők, címek és szavak alapján is lehet majd keresni.

Mi már teszteltük a DélmagyArchívumot. Hamar kiderült, a 70-100 évvel ezelőtti olvasók is kíváncsiak voltak a bűnesetekre, rejtélyekre. 1928. május 24-én például lapunk Öngyilkos lett, mert az ura dolgozni küldte címmel a szegedi Ambrózi Ödön és neje tragédiájáról számolt be. A faesztergályosnak addig-addig panaszkodott a felesége a csekély fizetésére, míg az megoldásként munkát keresni küldte, de az asszony inkább a halált választotta.

Másnap újabb rejtélyről írt munkatársunk: „A piarista gimnázium udvarán eltört gerinccel holtan találták a munkásbiztosító pénztár nyugalmazott vak igazgatóját. Tanácstalanul áll a rendőrség: hogyan került Kálmán Benő a gimnázium bezárt udvarába."

1937. augusztus 20-án pedig Gengszter-világ a Mars téren és a Szent István téren címmel jelent meg cikk arról, hogy a Csillagbörtönbe szállított rabokat kísérő társaik többször megtámadják a fegyőröket. Találtunk egy gyilkos románcot is. 1938. február 5-én „Viharos éjszakai közelharc az öttömösi vándorcirkusz primadonnája miatt" címmel írt tudósítónk Macska Manci művésznő testőreinek peréről. A tanyai primadonnát fejszével védték meg ugyanis a szerenádozó helybeliektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!