Szeged és környéke

2016.08.18. 16:25

Honnan lesz hirtelen háromezer határvadász?

A rendőrök kiképzése aggasztja legjobban a szakértőket a több ezer rendvédelmi dolgozó toborzásával kapcsolatosan, mivel a határvadászokat az eddigi hírek szerint rövidesen bevetnék, az előírt oktatás viszont kétéves. A vagyonvédelmi szakember szerint viszont a biztonsági őrök is képesek lennének beszállni a határvédelembe.

Szlavkovits Rita

– Kidobták őket az utcára jogosítványok nélkül, a képzés moduljait pedig lassanként teljesítették – Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára arra emlékeztetett, hogy a második Orbán-kormány már hozott a mostanihoz hasonló döntéseket, amikor bővítették a rendvédelmi állományt. – Lényegében akkor is egy rövid képzés után bevetették őket, persze azzal, hogy nem intézkedhetnek, de kísérték a jogosítvánnyal bíró társukat. Majd később, munka mellett kellett a képzést elvégezniük – tette hozzá az érdekvédelmi vezető.


– Jelenleg az jelentkezhet rendőrnek, akinek van érettségije, erkölcsi bizonyítványa, és átesik egy alkalmassági vizsgán. Ezt követően egyéves elméleti, majd gyakorlati képzésben kell részesülniük. Egyelőre keveset tudni a tervekről, de mindenképpen kételyeket ébreszt. Senki nem szeretné, ha egy segédmunkás tervezné a házát – mondta Pongó Géza.


Elfogytak a bevethető emberek


A toborzás sikerességében nemcsak a szakszervezeti vezető, de Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke is kételkedik. Pongó Géza úgy látja, hogy a rendőrségi objektumok őrzését szinte teljesen átvették már a Belügyminisztérium saját állományának kezéből, és azt a vagyonvédő cégeknek adták át éppen azért, hogy a rendőri állományt tehermentesítsék, a rendőröket a lényegi munkára irányítsák.

Niedermüller: több tranzitállomás kellene


A röszkei tranzitzónában, továbbá a kerítés és a határ közötti területen tájékozódott szerdán a menekülthelyzetről Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője, aki szerint több tranzitállomásra lenne szükség, és a menekültügyi eljárást fel kellene gyorsítani a magyar–szerb határon. A DK alelnöke úgy vélte, kapacitásbővítéssel lehetne gyorsítani az eljárást, erre uniós forrásokat is igényelhetne Magyarország, ám szerinte ezt nem tette meg a kormány.



Bérfeszültséget okozhat


A szakszervezeti vezető attól is tart, hogy a kétséges kimenetelű toborzás az amúgy is meglévő bérfeszültséget erősítheti. Pontosan azért, mert az objektumokat őrző biztonsági őrök státusza sem egyforma, előfordulhat, hogy közalkalmazotti státuszba került egy addig külsős vagyonvédő, illetve az is, hogy sima munkavállalóként dolgozik, így bérük is eltérő. – Ha húsz forint eltérés van a fizetésekben, annak azonnal híre megy. Azt, hogy a háromezer jövőbeni rendvédelmi dolgozó milyen státuszba kerül, még nem lehet tudni, de az aggodalmakat már most megfogalmazzák a dolgozók – árulja el Pongó Géza.


Jöhetnének a biztonsági őrök?


– Jelenleg túlterheltek a rendvédelmisek. Sok időt töltenek távol a családjuktól, sokszor a pihenőidejüket is valahol a határ közelében, nem otthon kell eltölteniük. De azzal, hogy már az objektumokat is „külsősök" őrzik, és évekkel ezelőtt már bővítették az állományt, lényegében már felélték a potenciális tartalékot – magyarázza az FRSZ főtitkára.


Információink szerint a szegedi rendészeti szakközépiskolába jelentkezők száma is csökkent az utóbbi években, ami Pongó Gézát igazolja, aki azt állította, hogy már mindenki rendőrnek szegődött, aki akart.

Német Ferenc, a vagyonvédelmi kamara elnöke szerint arra a vagyonvédő cégek munkatársai is bőven alkalmasak lennének, hogy kísérjék az intézkedési joggal rendelkező határvadászokat – erre készen is állnak. Az újonnan felvett rendőrök is csak erre lennének alkalmasak a teljes képzési anyag elsajátítása nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!