Szeged és környéke

2013.09.25. 23:03

Honosítás: a biztos szerint csak pletyka a visszaélés

Szeged - Pletykákon alapulnak a közelmúltban megjelent egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről szóló hírek – amivel lapunk is többször foglalkozott – Wetzel Tamás szerint.

Kiss Gábor Gergő

Pletykaszerű, visszaellenőrizhetetlen információkat és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak az elmúlt napokban főleg a külföldi médiumokban megjelent, az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos visszaélésekről szóló negatív hírek – közölte szerdán [namelink name="Wetzel Tamás"] egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos Budapesten.

A témával lapunk is többször foglalkozott a napokban, Szabadkára is ellátogattunk, ahol az ott élő vajdasági magyarokat kérdeztük az ügyben.

Beszéltünk ottani politikussal, magyar állampolgárságát visszakapó színésszel, fényképésszel és újságíróval, akik egybehangzóan állították: sok olyan szerb nemzetiségű ember is megkapta a kettős állampolgárságot, aki egyáltalán nem beszél magyarul, holott az állampolgárság megszerzésének egyik alapfelvétele, hogy a kérelmező értse és beszélje nyelvünket. A szabadkai Strossmayer utca egyik fotósüzletében dolgozó nő elmondta: még Belgrádból is jártak nála a magyar okmányok elkészítéséhez szabványfotót kérni olyanok, akik semmit sem tudtak magyarul. Nem is tagadták előtte, hogy azért Szabadkán intézik a kérelmet, mert bizonyos ellenszolgáltatás fejében ott elintézik nekik az állampolgárságot.

Wetzel Tamás szerint konkrétumok nem állnak a visszaélésekről megjelent írások mögött, akár helyi politikai motiváció is szerepet játszhat megjelenésükben. A biztos szólt arról is, hogy eddig már több mint 510 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, és mintegy 430 ezren le is tehették az esküt. Eddig mintegy 11 ezer kérelmet utasítottak el, ami az összigénylés 2,5 százaléka. – Törvényi kötelessége minden kérelmet átvevő hivatalnoknak, hogy ellenőrizze a magyar nyelvtudást és a magyar felmenők meglétét igazoló okiratokat. Ha ezek hiányában mégis ragaszkodik a kérelmező az igényléshez, az ügyintézőnek jeleznie kell, hogy nem felel meg a feltételeknek – mondta.

Wetzel Tamás mindezek ellenére mégis elismerte, hogy vannak olyanok, akik kihasználják az emberek jóhiszeműségét, komoly összegeket kérnek, és jó kapcsolataikat ajánlják fel az állampolgárság elintézéséhez, miközben hamis információkat adnak, ami megvalósítja a befolyással üzérkedést. Aki csalárd módon jutott állampolgársághoz, az 10 évig visszavonható. Erre a nyáron volt példa egy kárpátaljai kérelmező esetében: az ügyben büntetőeljárás is indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!