Szeged és környéke

2016.03.29. 08:29

Hulladékudvarról döntenek a szőregiek

Szeged - Húsz éve húzódó vita zárulhat le azzal a szavazással, amelyről ma és holnap kapják meg a szőregiek az önkormányzati képviselőjük levelét. Vagy támogatják a kijelölt helyszínt, vagy egyáltalán nem lesz Szőregen hulladékudvar.

Dombai Tünde

Ma és holnap 2400 szőregi család kapja meg a város önkormányzati képviselőjének levelét, amiben egy szavazólap is van. [namelink name="Berkesi Ottó"] (DK) arról tájékoztatja a lakosságot: vagy támogatják a zöldudvar létesítését a már korábban kijelölt helyszínen, vagy tudomásul veszik, hogy a következő évtizedben nem lesz ilyen létesítmény. A válaszokat személyesen lehet leadni a szőregi polgármesteri hivatalban, vagy a mellékelt borítékban ingyen lehet postázni április 8-áig.


A levélben az áll, hogy az elmúlt években a Magyar utca–Palackozó utca–Gyár utca által határolt területet megvette a város, és megszülettek a hulladékudvar tervei, engedélyei. Mivel a környékben élők ellenezték az építkezést, a képviselő számos felajánlott és javasolt helyszínt megvizsgáltatott a szakértőkkel. A legjobbnak a szerb temető mögötti terület ígérkezett, amelyet a szerb közösség javasolt.


– A telekért cserébe a város tavaly azt ajánlotta a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyének, hogy a temetőt bekerítteti, a díszkerítést megépítteti a vasútig, és 30 évig vállalja a temető karbantartását. Ez 13 fős, öregedő közösségünk számára megnyugtató megoldást jelentene a jövőre – tájékoztatta lapunkat a közösség nevében [namelink name="Vladiszávlyev Milán"].


A szóbeli engedélyt a püspök megadta, ám decemberben írásban is kérte minden szőregi szerb hozzájárulását. Ezt két nap alatt összegyűjtötték, és továbbították egyházuk vezetőjének, de válasz azóta sem jött tőle. Nem értik püspökük pálfordulását.

 

 Nincs jó válasz a kérdésre. A hulladékudvar mindenütt sérti valakinek az érdekeit - mondja Berkesi Ottó. Fotó: Kuklis István

Az idő viszont szorítja a szőregieket, mert a zöldudvar a környezetgazdálkodás 10 milliárd forintos szelektív hulladékgyűjtési programjának lenne a része, amelyhez uniós támogatásra pályázik a társaság. A képviselő hangsúlyozta, nem lehet jó választ adni a kérdésre, mert mindig lesznek, akiknek az érdekeit sérti a helyszín kiválasztása.


Reálisnak tartja a környékbeliek aggodalmát, hogy kedvezőtlenül befolyásolhatja ingatlanaik értékét a beruházás. Ottjártunkkor egy környékbeli vállalkozó és egy lakó is jelezte, hogy tiltakozni fognak a létesítmény ellen. Féltik a gépkocsibejárójukat, illetve a portájuk előtti kertjüket, fáikat. Erről korábban is írtunk (2013. szeptember 11.: Felháborodtak a szőregiek a szeméttelep miatt).


Másfelől viszont – idézi Berkesi Ottó a szakértők véleményét – a létesítmény ipari-gazdasági környezetben lenne, amit a lakosság gépkocsival könnyen megközelíthet. Nem csúfos „szeméttelepre" kell gondolni, hanem szilárd burkolatú, zárt, konténerekkel berendezett telepre, amelynek majdnem fele parkosított, zöld terület. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, 50 millió forintból létesülne a szőregi zöldudvar, és ugyanolyan rendezett, kulturált lenne, mint a másik nyolc Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!