Húsz birka és a milliókat érő ötlet

Magyarország legsikeresebb üzletembereivel indít közös vállalkozást egy üllési birkatenyésztő nő, Hegedűs Noémi. A nagynevű partnereket az RTL Klub business reality show-jának, az Ecopolynak köszönheti. A műsornak ráadásul ő volt az első és ez idáig egyetlen olyan szereplője, akinek elképzelését a szigorú zsűri egyöntetűen támogatta.
Hegedűs Noémi gyerekkori álma volt, hogy egyszer szabadon tartott állatokat tenyésszen Fotó: Gyenes Kálmán

Egy üllési birkafarmon gazdálkodnak nemsokára Magyarország legsikeresebb üzletemberei. Közös vállalkozásba fogtak ugyanis Hegedűs Noémivel, egy harmincéves nővel, aki a Szeged melletti kis településre álmodta meg kétszáz állatból álló tenyészetét. Ezzel az ötlettel állt ki ország-világ, valamint az Ecopoly hattagú zsűrije elé, melyben olyan szaktekintélyek ülnek, mint Erdélyi Zsolt, a Monoconsulting nevű, alternatív médiavállakozás tulajdonosa, Zoób Kati divattervező, Lázár Vilmos, a CBA Áruházlánc tulajdonosa, Szabó Gál András, a Webreklam.hu fapados on-line médiaügynökség igazgatója, Sztanó Tamás, a budapesti LeRoy és Tom George étteremlánc alapítója és társtulajdonosa, valamint Kutvölgyi Pál, a Brokernet csoport egyik alapítója és társtulajdonosa.

– Korábban próbálkoztam pályázattal is, de az nem sikerült. Amikor januárban megláttam a tévében a felhívást, azt gondoltam: mit veszíthetek, megpróbálom – kezdte történetét Noémi, akinek gyerekkori álma volt, hogy egyszer szabadon tartott állatokat tenyésszen. – Igaz, végig azt hittem, semmi esélyem sincs, hiszen a többség találmányokat hozott, én viszont csupán az állattenyésztéshez akartam tőlük segítséget kérni. Egy olyan ágazathoz, amiben tudvalevőleg nincs sok pénz.

Fotó: Gyenes Kálmán

Talán ő lepődött meg legjobban azon, hogy a zsűri tagjai a műsor történetében eddig példátlan módon, kivétel nélkül támogatták elképzelését, sőt a kért 10 millió forint helyett 12 milliót kapott tőlük. Közös céget alapíthat velük, melytől minimálbéres fizetést, valamint a nyereség 30 százalékát kapja meg. Az üzletemberek adják a pénzt a beruházáshoz, Noéminek ugyanis jelenleg csupán húsz birkája és az ezek legeltetéséhez elegendő méretű földje van, az üllési nő pedig a farm és az állatok körüli teendőket látja majd el. A zsűri úgy indokolta döntését: végre volt valaki, aki nemcsak pénzt kérni jött, hanem dolgozni is hajlandó.

A fiatal nőnek élettársa, Gyula segít majd a munkában, de szeretnék, ha a férfi emellett más munkát is tudna vállalni. – Nincsenek nagy igényeink, tulajdonképpen a minimálbérből is meg tudnánk élni, de mégiscsak kellene félretenni, hiszen előbb-utóbb a tanyára is kell majd költeni – magyarázta Noémi. – A nyereséget viszont szeretném a vállalkozásba visszaforgatni. Erről ugyan még nem beszéltem az üzlettársakkal, de úgy gondolom, fontos, hogy folyamatosan modernizálni, fejleszteni tudjunk.

A közös vállalkozással kapcsolatban egyelőre még csak a papírmunka folyik, hiszen a cégbíróságon be kell jegyezni a céget. – Pár hét múlva viszont már remélem, hogy beindulhat az üzlet – mondta Noémi, aki nem érzi tehernek, hogy ilyen nagytekintélyű vállalkozókkal indít közös üzletet. – Legalább sokat tanulhatok majd tőlük.