Húsz éve halt meg a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert

Szegeden fejezte be orvosi-élettani Nobel-díjjal elismert munkáját Szent-Györgyi Albert biokémikus, a város díszpolgára.
Szent-Györgyi Albert egykori újszegedi villája helyi műemléki védelem alá került. Fotó: Schmidt Andrea

Szegeden fejezte be orvosi-élettani Nobel-díjjal elismert munkáját Szent-Györgyi Albert biokémikus, a város díszpolgára. A háború után Amerikába kényszerült, húsz esztendeje ott halt meg. Újszegedi házában most a szerzői jogvédő iroda működik, a lebontástól két éve a műemléki védelem mentette meg az épületet.

A szegedi egyetem természettudományi karán a Nobel-díjasokról tart előadást minden évben Hannus István, az alkalmazott kémiai tanszék egyetemi tanára. Kiemelten emlékezik meg az 1893-ban Budapesten született Szent-Györgyi Albertről, mert ő az egyetlen tudós, aki magyar állampolgárként és többek között idehaza végzett kísérleteiért kapta az orvosi-élettani kitüntetést.

Elszeretett asszonyt vett el

Az újonnan alakuló szegedi egyetemre Klebelsberg Kunó hívta haza Cambridge-ből 1928-ban, de amikor két évvel később megérkezett, még nem volt kész az épület. A Kálvária tér 7. szám alatt, a mai Déri Miksa szakközépiskola elődjében rendezték be a laboratóriumát. Angliában és Hollandiában megkezdett biológiai oxidációs kutatásaiért vette át 1937-ben Stockholmban a 207 grammos aranymedált. A közérthető, ezért legismertebb eredményét, a C-vitamin elkülönítését már Szegeden fejezte be. Piros őszi pritaminpaprikát vizsgált, ezzel a szegedi paprikának általában is emelve az ázsióját világszerte. 

A Szent-Györgyi-villa titka

A rendszerváltás után évekig árulta egy magánszemély az újszegedi Szent-Györgyi-villát, de nem kellett senkinek. Végül két évvel ezelőtt az Artisjus szerzői jogvédő hivatal vette meg, és a garázst le is bontatta. A teljes enyészettől a város határozata mentette meg a rombolástól. Helyi műemléki védelem alá helyezték. Emlékszoba máig nem létesült, Szent-Györgyi értékes hagyatéka feldolgozatlanul áll az egykor nevét viselő egyetemi kar könyvtárában.

A Dóm tér 8. szám alá 1935-ben költözött be az orvosvegytani intézet, Szent-Györgyi Albert lett a vezetője. Ma is őrzik a bőrfoteleket, amelyekben ült. Az intézet falán, a mellszobra alatt bronztábla jelöli, hogy tevékenysége „mérföldkő a kémia történetében”. Ez az egyetlen magyarországi jel, amely egy felfedezés színhelyét hirdeti. Igaz, a tábláról az amerikai kémiai társaság elnöke, a magyar Pavláth Attila, gondoskodott. Kevesen tudják Szent-Györgyiről, hogy feleségével, Nagy Nellivel és lányával költözött a Gizella térre (ma Roosevelt tér). Nemsokára azonban elváltak. Másodikként egy professzortársától elszeretett asszonyt vett el, Borbíró Mártát. Ezzel óriási skandalumot kavart a városban.

Hitler név szerint követelte

Nem pusztán a társadalmi életbe, a hazai poroszos oktatási rendszerbe is nehezen illeszkedett be a reneszánsz embernek számító Szent-Györgyi Albert. Szerette a művészeteket, ötórai teát tartott a kollégáknak, lejárt röplabdázni a hallgatóival, motorozott, vitorlázórepülőzni, sőt szörfözni is megtanult. Hiába lett professzor, sokáig nem vették fel az akadémikusok sorába.

Üldözte a Gestapo, mert a Kállai-kormány háborús kiugrási kísérletéről tárgyalt az oroszokkal. Büszkén emlegette, hogy Hitler név szerint követelte a kiadatását. A háború után sokakkal együtt elhagyta Szegedet, a pesti orvosegyetemen kapott tanszéket. 1947-ben onnan távozott az országból. Svájcba, majd az Egyesült Államokba került. Harmadik feleséget is ott választott, de a jóval fiatalabb amerikai ara később elhagyta.

Megemlékezések

A Szent-Györgyi Albert-emléknapon kedden délután 3-kor a Dóm téri panteonban a város nevében koszorúz Solymos László alpolgármester, fél 4-kor az újszegedi Szent-Györgyi utca 38. szám alatti egykori Szent-Györgyi-villánál az újszegedi társaskör tart megemlékezést. Este fél 6-kor az orvoskaron emlékest kezdődik.

Negyedik felesége, a hatvan évvel fiatalabb Marcia Huston festőnő lett, aki a tudós kutatói hagyatékát és fotóit elküldte a szegedi orvoskarra.
Szent-Györgyi Albertnek a Massachusetts állambeli Woods Hall tengerbiológiai kutatóközpontjában alakítottak ki izomkutató részleget. Ha korábban nem kapott volna Nobel-díjat, ottani munkásságáért is odaítélhették volna neki.

Mindig nagy horgot használt

Az Atlanti-óceánhoz járt horgászni, de mindig nagy horgot használt, mondván: egészen más nagy halat nem fogni, mint kicsit! A távolból követte az 1956-os magyar eseményeket. November 3-án, amikor a szegedi egyetem professzorai Baróti Dezső rektor vezetésével felhívást intéztek a világ egyetemeihez, neki is elküldték a magyar szabadságharc leveréséről szóló levelet. Szent-Györgyi továbbította, és meg is jelent az egyik legrangosabb természettudományi folyóiratban, a Nature-ben és a New York Timesban. Harminc évvel később, 1986. október 22-én hunyt el. Woods Hall-i rezidenciáján temették el.

Megfiatalítják a falvakat az állami támogatások
Az ingatlan- és az építőipari piacra is élénkítő hatással van a csok, ami által a kihalóban lévő falvakban újra beindult az élet.
Kirúgtak egy kétgyerekes édesanyát, mert nem tudott túlórázni (videó)
Mindezt karácsony előtt.
A tűzoltók tetten érték a Mikulást (videó)
December 6-án nemcsak a gyerekek ünnepeltek.
Amióta Szegedre igazolt, Mikler Rolandnak sokszor eszébe jutott, milyen lesz Veszprémben játszani
Egyre közelebb a várva várt nap: a MOL-PICK Szeged férfi kézilabdacsapata szombaton 19.30-tól a Veszprém vendége lesz az NB I csúcsrangadóján.
Ritka tüdőbetegségeket is okozhat az elektromos cigaretta
Az eredmények egybevágnak más kutatások eredményeivel is.
A Cardiff City benyújtotta fellebbezését a CAS-hoz
A két klub közötti megállapodás soha nem született meg – állítják.