Szeged és környéke

2009.09.08. 21:55

Húsz méter magas szeméthegy

Két éve Szegedről és 25 kilométeres körzetéből minden vegyes háztartási hulladékot a sándorfalvi út mellett dagadó szeméthegy temet magába. Most 20 méteres a depó, ami egy panelház hetedik emeleti magasságának felel meg – 40 év alatt több mint duplájára hízik.

Dombai Tünde

Egy tízemeletes panelháznak csak a legfelső három szintje látszana ki a sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó 20 méter magas szeméthegye alól. A tetejéről rálátunk a közeli erdő lombkoronájára, de innen a 119 méter magas Matáv-torony is jóval alacsonyabbnak tűnik. A 24 hektáros, szabálytalan trapéz alakú piramis leghosszabb oldala fél kilométeres, az egész területére elférne a Dóm tér – kétszer.

Az alapját 1984-ben vetették meg, amikor a régi szeméttelep kinyitott. Két éve viszont, amióta 10 milliárd forintból elkészült az összesen 35 hektáros megaobjektum, 33 település 250 ezer lakójának nagyságrendekkel több hulladékát kezeli a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Zalai Antal telepvezetőtől megtudtuk: 60 ezer tonna vegyes kommunális hulladék érkezik évente. Ez megy a hegyre. A lábánál elterülő mamutüzem fogadja a többit; a 29 hulladékudvar, a 72 gyűjtősziget és a háztartási szelektív gyűjtőzsákok tartalmát. A szelektív hulladék mennyisége nőtt ugrásszerűen, a két évvel ezelőtti 4 ezerről tavaly 6800 tonnára. Ezt továbbítják a komposztálóba, kőtörőbe vagy az üveg-, műanyag- és fémválogató csarnokba.

A vegyes háztartási hulladék mennyisége kicsivel, de egyelőre még emelkedik. Európai tapasztalatok szerint a növekedés pár éven belül megtorpan, mert egyre többen válogatjuk szét a hulladékunkat.

Pillanatokra terülj, terülj, asztalkám a szeméthegy a madaraknak. Utána földdel borítják be a kupacot. Fotók: Karnok Csaba


A korszerű depónia nem egyszerű szemétkupac. Négy duplán szigetelt óriáskazettából áll, amit belül csurgalékvizet gyűjtő vezetékek és biogázcsövek hálóznak be. A „hegy levét" biológiai szennyvíztisztító mossa, és a depón újrahasznosítják. A biogázt motorokhoz vezetik, az fejleszt belőle áramot a telep működéséhez.

A kukásautók széles szerpentinen kaptatnak fel. A piramis minden része magasodik. A lépcsőzetes hegy platója jelenleg nagyjából 18 hektáros. Fönt a legfrissebb szemétcsíkból látni mindössze egy 100 méter széles 10 méter hosszú szőnyeget. Nem büdös, enyhe biogáz szagot visz a szél. A lerakott műanyag zsákokat a tömörítőgép tüskéi bontják, a tolólapátja egyengeti, a súlyával gyűri maga alá. A munkagépet dankasirályok ezrei követik. Kikapkodják a zöldségmaradékot, gyümölcsöt, kidobott moslékot. Pár percük marad, mert a ledobott szemétre a rágcsálók elszaporodása ellen és a fertőzés elkerülése végett a gép 20–30 centi földet rétegez. A szeméthegy belseje is tömörödik, évente egy métert rogy a mamuthalom.

Síparadicsom, fűpiramis

A sándorfalvi úti szemétpiramist 40–50 méter magasra hagyják nőni a következő 40–60 évben. Unokáink újrahasznosíthatják. Münchenben olimpiai park, Hollandiában síparadicsom, Ausztriában fűpiramis lett belőle. Nem alternatívája a depónak a szemétégető, mert közel 50 milliárd forintos költség lenne, és nincs rá jelenleg uniós támogatás – mondta Lukács Attila környezetgazdálkodási divízióvezető.

Nincs turkálás

Előfordult, hogy hetekkel a lomtalanítás után vette észre valaki, hogy értékes fényképezőgépét, illetve ékszereit bent hagyta egy kiselejtezett szekrényben. Hiába jött, a szeméthegyen nincs lehetőség megkeresni. 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!