Szeged és környéke

2015.01.23. 21:16

Huszárokkal is csábítanak

Szeged - Újszerű kiállításokkal is jelentkezik idén a REÖK: a kortárs magyar képzőművészet legjobbjai mellett szecessziós herendi porcelánokat és huszárokat is láthat majd a közönség.

Munkatársunktól

A Regionális Összművészeti Központ (REÖK) kiállításaival idén is elsősorban a klasszikus modern és a kortárs magyar képzőművészet bemutatására törekszik. Az év első új tárlata [namelink name="László Dániel"] festőművész kiállítása lesz. A SENSARIA Képzőművészeti Egyesület alapítója és elnöke két évvel ezelőtt nyerte el a REÖK-díjat. A Nyári Tárlatok és a Táblakép-festészeti Biennálék REÖK-díjasát – általában pályakezdő vagy fiatal művészt támogatnak az elismeréssel – összefoglaló jellegű tárlat megrendezésével is népszerűsíti a REÖK.

– A Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott fiatal alkotókból álló, 2003-ban indult SENSARIA művészcsoport a hiperrealizmusnak, a figuratív festészet újjáélesztésének az élharcosa. László Dániel egész szintet betöltő tárlata január 31-én nyílik. Vele párhuzamosan a REÖK másik szintjén a Herendi Porcelánmanufaktúrával közösen tervezünk egy különleges kiállítást: február 6-ától a porcelángyár korai, muzeális darabjait éppúgy bemutatjuk, mint a manufaktúra mai míves termékeit. Bízunk benne, hogy a szecessziós Reök-palotában különleges élményt nyújthat a közönségnek ez az újszerű, csemegének számító tárlat. Igyekeztünk olyan anyagot összeállítani, ami elsősorban a múlt századelő, a szecesszió porcelánjait mutatja be – hangsúlyozza [namelink name="Nátyi Róbert"] művészettörténész, a REÖK kiállításainak kurátora.

László Dániel festőművész tárlata nyitja az évet: képünk Vásárhelyen, az 59. Őszi Tárlat megnyitóján készült. Fotó: Frank Yvette

László Dániel festőművész tárlata nyitja az évet: képünk Vásárhelyen, az 59. Őszi Tárlat megnyitóján készült. Fotó: Frank Yvette
Az országban több helyen, a Kiscelli Múzeumban és Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben is bemutatták már azt a különleges tárlatot, amit fekete képekből állítottak össze. Az anyagot neves kortárs magyar művészek – többek között [namelink name="Buczkó György"], [namelink name="Haász István"], [namelink name="Vojnich Erzsébet"], [namelink name="Szüts Miklós"] és [namelink name="Záborszky Gábor"] – alkotásaiból válogatták. Ez a kiállítás vezeti majd fel a kétévente megrendezett országos képzőművészeti seregszemlét, a májusban nyíló, július elejéig látogatható hagyományos Szegedi Nyári Tárlatot.

– A szabadtéri idején a magyar huszárság közel fél évezredes történetéről szeretnénk egy nagy, reprezentatív, igazi közönségcsalogató kiállítást rendezni, de nem a tárgyi emlékekből, hanem a képzőművészeti ábrázolásokból. Festményeket, kisplasztikákat, grafikákat, köztük humoros alkotásokat is láthatnak majd az érdeklődők. Az aulában közben kisebb kísérő kamaratárlatokat is tervezünk – árulta el a REÖK terveiről Nátyi Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!