Szeged és környéke

2011.07.01. 23:00

Huszonkét év - egy négyes

Szeged - Huszonkét évnyi tanulása során csupán egyetlen négyes került bizonyítványaiba a szegedi Ambrus Gergelynek. Csütörtökön avatták doktorrá a fiatal matematikust, aki PhD-fokozata mellett a köztársasági gyűrűt is átvehette.

Timár Kriszta

Köztársasági gyűrű átadásával kezdődött csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem doktoravatása. [namelink name="Ambrus Gergely"] matematikus vehette át a köztársasági elnök által adományozott kitüntető címet, amelyet azok kapnak, akiknek középiskolai bizonyítványaik, egyetemi zárójegyeik és doktori vizsgájuk is színötösre sikerül. A 28 éves szegedi fiatalember még az általános iskolában is végig kitűnő volt. Azaz: csak majdnem.

– Második osztályban volt egy négyesem testnevelésből – mosolygott a fiatalember, aki beszélgetésünk során többször hangsúlyozta: nem tartja olyan hatalmas dolognak azt, hogy tanulmányai alatt végig jeles tanuló volt. – Egy idő után természetesen már motivált, hogy ne rontsak a statisztikámon, de szerintem sokkal fontosabb, hogy valóban jó legyek abban, amit csinálok, mint az, hogy milyen a bizonyítványom.

Gergely Vámosmikolán járt általános iskolába. – Ott kaptam nagyon jó alapokat, igazi „békebeli" tanító nénim volt – mesélt a kezdetekről. Szegedre kerülve kezdte el a matematikai versenyzést, majd a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium hatosztályos matematika tagozatán folytatta tanulmányait, végül a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és szerezte meg PhD-fokozatát. Egy évvel korábban a doktori fokozatot egyébként már a University College Londonon is megszerezte. Kiemelkedő tanulmányi eredménye szerinte jó adottság kérdése.

Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája. Fotó: Schmidt Andrea

Ambrus Gergelyt csütörtökön avatták doktorrá. Azt mondja, sosem magolt – csak jó a memóriája.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sosem voltam magolós, egyszerűen jó a rövid távú memóriám – magyarázta. Érdeklődése is rendkívül sokrétű: a matematika mellett például szavalásban is jó volt, még versenyekre is járt. Emellett a mai napig hegedül, barlangászik és túrázik – nem otthon ülő tanulógép.

Gergely azt mondja: lehetőségek és ajánlatok terén soha nem származott előnye kitűnő bizonyítványaiból. – Ha megkerestek, a tudásom miatt tették – fogalmazott az elméleti matematikus fiatalember, aki tavasszal Cambridge-ben, néhány hónap múlva pedig Amerikában lesz vendégkutató. Londonban és a tengeren túl mindemellett tanított is.

Bár a legtöbb tehetséges fiatal egyértelműen külföldi karrierről álmodik, Gergely mindenképpen ragaszkodik egy magyar álláshoz. Ez a fővárosi Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben van. A külföldi lehetőségeket sem szívesen hagyja ki. – A magyar matematikusok szerencsére jó helyzetben vannak, tudásuk versenyképes a többi országban élőkével – mondta Gergely. – És ez független attól, hogy valaki aranygyűrűs vagy sem. Ez a díj sem lenne teljes értékű, ha egyébként nem lennék eredményes a matematikai kutatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!