Szeged és környéke

2019.08.21. 15:35

Idén nem büntettek tilosban dohányzókat Szegeden, pedig sokan nem tartják be a korlátozást

Hiába tilos dohányozni a szegedi megállókban több mint 10 éve, sokan máig sem tartják be a korlátozást. A kormányhivatal idén 58 ellenőrzést hajtott végre idén eddig a megyében, de hatósági intézkedést igénylő problémát nem tártak föl.

Több mint 10 éve, 2009 júliusától tilos Szegeden a tömegközle­kedési eszközök megállóiban dohányozni. Ezt először egy vá­­rosi rendelet tiltotta meg, majd – miután a rendelet 2012-ben hatályon kívül került – egy szélesebb körű korlátozás, a nemdohányzók védelméről szóló törvény tiltja ugyanezt. Aki megsérti, és lebukik, 20 és 50 ezer forint közti egészségvédelmi bírság ki­­szabására számíthat a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársaitól.

 

Bár a tilalomra a megállókban kihelyezett táblákon is felhívják a figyelmet, erre sokan a mai napig fittyet hánynak. Erről egyébként nemcsak a pöfékelő emberek látványa tanúskodik, hanem a megállók környékén szétdobált csikkek is. Jut belőlük a peronra, a fák tányérjába, az útra és a villamospályára is.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója a témában korábban lapunknak elmondta, hiába takarítják a meg­­állókat heti rendszerességgel, az eldobált csikkekből nem lett kevesebb, noha a forgalmasabb megállókban épp ezért hagyták meg a csikkgyűjtőket. A legrosszabb a helyzet az átszálló megállókban, illetve ahol sok a vá­­rakozó utas.


Mint korábban megírtuk, idén kiemelt feladatuk a népegészségügyi osztályoknak ellenőrizni a vasútállomások dohányzási ti­­lalom alá eső részein, buszmegállókban és aluljárókban a dohányzási, valamint az elektro­moscigaretta-használat tilalmának betartását.


– A megyében augusztus kö­­zepéig összesen 58 ellenőrzést hajtottak végre kollégáink. Az ellenőrzések során hatósági intézkedést igénylő problémát nem tártak föl – válaszolta az ellenőrzések idei tapasztalataival kapcsolatos érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal sajtószolgálata.


(ladképünk illusztráció - a szerk.)

Ritka a tetten érés

Közterületi szemetelés – azaz köztisztasági szabálysértés miatt – a közterület-felügyelők és a rendőrök szabhatnak ki 5 és 150 ezer forint közti helyszíni bírságot. Ehhez azonban tetten érés szükséges. Ha viszont a felelősségre vont dohányos nem ismeri el a szabálysértést, vagy nem fizet helyszíni bírságot, a közterület-felügyelő vagy a rendőr csak feljelentést tehet. Ilyenkor kerül az ügy a járási hivatalhoz, amely határozatot hoz a büntetésről. Az ilyen eset azonban rendkívül ritka – közölte korábban a megyei kormányhivatal kérdésünkre, hogyan lehet szankcionálni a csikkek szétdobálását a megállókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!