Szeged és környéke

2009.05.20. 23:06

Időkapu épül az Árpád-korba

Ópusztaszer - Ópusztaszeren nyílik az ország első olyan kiállítása, amely a teljes Árpád-kort bemutatja a mai kor emberének, látványosan. A látogatók 7–800 éve állt épületekben sétálhatnak virtuálisan, látni fogják, hogyan éltek a magyarok Szent Istvántól 1301-ig, sőt, föl is építhetnek egy monostort. Ez lesz a félmilliárd forintból bővítendő emlékpark új attrakciója.

Bakos András

Augusztus 21-én bezár az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark főépülete, amely a Feszty-körképnek is helyet ad, és egészen december közepéig zárva tart. Elkezdődik az az 572 millió forintos beruházás, amelynek révén többek között új, 850 négyzetméteres kiállítótérrel bővül a park. Az építkezéstől azt várják, ismét nőni kezd a park látogatottsága – jelentette be [namelink name="Magyar Anna"], a megyei közgyűlés elnöke tegnap.

A park legfontosabb látnivalója ma a Feszty-körkép, amely a honfoglalást ábrázolja, úgy, ahogyan azt a 19. században elképzelték. Jelképes, hogy A magyarok bejövetele fölött fogják kialakítani az új kiállítóteret, amely eszközeiben a modern tárlatokhoz, például – megyénkben – az Emlékponthoz hasonlít. Nincs olyan kiállítás az országban, amely az Árpádok korát átfogóan bemutatná, ezért lesz izgalmas és hiánypótló az ópusztaszeri, amelyet egy év múlva fognak megnyitni. [namelink name="Koszta László"] docens, a Szegedi Tudományegyetem Középkori Magyar Történelem Tanszékének vezetője kollégáival együtt a felnőttek és a diákok számára is izgalmas bemutatót készít.

– Például a pilisi ciszterci monostort 1184-ben alapította III. Béla, ez akkoriban Európa-szerte az egyik legjelentősebb ilyen rendház volt, központi hely, ma viszont alig látszik belőle valami – mondta lapunknak Koszta László. – Az Árpád-kor többnyire bokáig érő emlékeivel nem tud mit kezdeni a ma embere. De ha egy számítógép segítségével pár pillanat alatt fel tudja építeni a monostort, láthatja, hogyan nézett ki belülről, képet kap arról, hogyan éltek a lakói, akkor számára a történelem már nem unalmas, holt tananyag, hanem izgalmas, mai tapasztalat lesz. Ez a cél.

Hangolnak

Az emlékparkkal együttműködve jó néhány vállalkozás boldogul a közelben. Sándor Attila alelnök azt mondta, a környező települések az eddigieknél jobban össze fogják hangolni programjaikat, turisztikai kínálatukat a parkkal, így az ide érkezők nemcsak szállást találnak, de például horgászati lehetőséget is, külön program lehet a madárrezervátumi túra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!