Szeged és környéke

2016.04.07. 13:57

Időutazás a kanyarban

Zákányszék-Abronyicát, sublótot, stelázsit és számos butéliát is kiállítottak a Zákányszék és Mórahalom között egy kanyarban megbújó Öregház Tanyamúzeumban. Petákné Fazekas Aranka nagyszülei laktak a több mint százéves épületben, amit korabeli bútorokkal rendeztek be.

A. T. J.

A komód egyik fiókjának alján az olvasható, hogy a bútor 1897-ben készült Makón. Az időutazás a hosszú elő-

szobában kezdődik, majd a tisztaszobában folytatódik.

– Az összes bútor a nagyszüleimé volt – mondta Petákné, a múzeum üzemeltetője. Az ágy mellett két csizmalehúzó, egy úri és egy egyszerű hever. A falon keresztlevél lóg, az ágy mellett 1935-ös kiadású Biblia. Az előszoba végéből nyílik a kamra, ahol a falon szerszámok lógnak, a stelázsin tányérok, étkészlet, komatál sorakozik.


Bármerre néz az ember, a megelevenedett történelem néz vissza. Csak a Magyar Úttörők Szövetségének gyermeklapja, egy 1966. júliusi Kisdobos lóg ki a képből.


A tanyamúzeum 2011 óta fogad vendégeket. Miután elterjedt a híre, a helybeliek elkezdték ide hordani a régi relikviáikat. A plébánostól például most kaptak nyolc archív fényképfelvételt.

És ha valaki nem tudná, a cikkünk elején említett tárgyak mit takarnak: az abronyica hajlított, lógó kampó nélküli vízhordó rúd, a stelázsi polcos állvány a kamrában, a butélia pedig pálinka tartására való négyszögletes, lapos mázas edény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!