Szeged és környéke

2015.12.06. 19:15

Ifjú zenész mesterek húzzák a talpalávalót

Jubileumi koncerttel és fergeteges táncházzal ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját a szegedi Rozsdamaró zenekar ma este a JATE Klubban.

Munkatársunktól

 A Népművészet Ifjú Mestere címmel elismert, Kárpát-medencei népzenét játszó banda Kalotaszegtől Magyarpalatkán át a Dél-Alföldig legalább hatféle tájegység zenéjét és táncait mutatja be este 8-tól hajnali fél 2-ig neves táncos és zenész közreműködőkkel. Az elmúlt években a zenekar mellett annak két tagja, Lipták Dániel prímás és Nagy Gábor dudás, kontrás önállóan is megkapta a rangos Népművészet Ifjú Mestere elismerést. A Dél-Alföldön nincs másik olyan zenekar, amelyik ezt elmondhatná magáról. 

 

Králik Gusztáv, Nagy Gábor és Lipták Dániel húzós estéje. Fotó: DM

Králik Gusztáv, Nagy Gábor és Lipták Dániel húzós estéje. Fotó: DM


– Eddig egy lemezünk jelent meg a kétezres évek elején, azóta több népzenei antológián jelentek meg felvételeink. Rendszeresen tartunk koncerteket országszerte, a JATE Klubban pedig több mint tíz éve havi táncházakat, egyre több résztvevővel – mondta el Nagy Gábor zenekarvezető. A zenekar tagja Gábor és Dániel mellett Králik Gusztáv bőgős. Az állandó tagok mellé – ahogy az a táncházakban gyakori szokás – alkalmilag csatlakoznak más prímások és egyéb népi hangszeres szólisták is. Bár a zenekar elismerései révén magasra tette a lécet, mégsem ebből élnek. 


Viszont munkájukban is kötődnek a folklórhoz: Gábor a makói múzeumban néprajzosként, Dániel a szegedi Mester Tanodában népzenetanárként, Gusztáv pedig az ópusztaszeri emlékpark munkatársaként dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!