Hallgassa élőben!

Ifjúsági musical készül a Keménykalap és krumpliorrból

Ifjúsági musical készül Csukás István Keménykalap és krumpliorr című regényéből, a Janik László által színpadra alkalmazott darab ősbemutatóját július 17-én tartják a Szegedi Várjátékokon.

A Keménykalap és krumpliorr első olvasópróbája előtt a színpadi változatot készítő rendező elmondta: a musical az 1973-ban íródott ifjúsági regény feldolgozása lesz, nem pedig a nagy sikerű filmsorozat, illetve az egész estés mozifilm színházi variációja. A történetben az állatkertből ellopott állatok is a regénynek megfelelően görög teknősök, nem pedig kis majmok. A cirkuszi miliőben játszódó musicalben a nyolc felnőtt szereplő mellett egy tucatnyi gyerek áll színpadra. A Vadliba őrsöt a regénnyel ellentétben azonban nem hat fiú alkotja majd, a csapatban két lány is szerepet kap, a dramaturgiai okok mellett azért is, mert a nagy kórusokból hiányozna a hangjuk – magyarázta a rendező. A darab zenéjét Varga Bálint írta, a koreográfiát Markovics Ági készíti. Velük együtt mintegy negyvenfős stáb dolgozik a produkción.

Kancsár Orsolya a fesztivált szervező Pinceszínház vezetője elmondta, büszkék arra, hogy Csukás István a szövegkönyvet látva engedélyt adott a regény színpadra állítására. Ezért is szeretnék, ha a hat fesztivál-előadást követően Szegeden – és az országban másutt is – kőszínházi körülmények között is bemutathatnák a musicalt, a Pinceszínház ugyanis kicsi a produkcióhoz. A 13. Szegedi Várjátékokat július 2-a és július 26-a között rendezik meg, az első hét a gyerekekről és a családokról szól, sok ingyenes programmal, mint például népi játszóház; zsonglőr testvérek; lovas szekerezés és állatsimogató. Megnézhetik az érdeklődők a Micimackó, a Minden egér szereti a sajtot, Nils Holgersson, a Tündér Ilona és a Mese a Napkirályról és a Holdkirálynőről című előadásokat. A tavalyi sikert, A kis herceg című mesejátékot is felújítják. A Szegedi Független Színházak találkozóját azért találták ki, hogy a társulatok számára bemutatkozási lehetőséget nyújtsanak. Több népszerű művésszel is találkozhatnak a nézők, például Szabó Győzővel, Nagy Enikővel, vagy A miniszter félrelép című fergeteges vígjáték párosával: Straub Dezsővel és Nyertes Zsuzsával.

Koraszülöttként az életéért küzdöttek, ma már járni tanul Borbála, a csodababa
Boldogan mosolyog a kamerába Borbála baba. A kislány kíváncsian figyeli a nagy fényképezőgépet és már mászik is felé, hogy közelebbről szemügyre vehesse. Pedig Borbála csöppnyi élete nem indult ilyen vidáman. Történetük rengeteg szülőnek adhat erőt.
Rekordszintű a féléves amerikai költségvetési hiány
Még soha nem volt akkora az amerikai költségvetés első féléves hiánya, mint az idén.
Regdon Ibolya és Gárdián Gábor is elnyerte a Mester-M Díjjat – Videók
A példaértékű munkát végző tanárok és utánpótlásedzők tevékenységét méltatja évről évre Mester-M Díjával a Mol Alapítvány.
Könyv jelent meg Diego Maradonáról
Pincési László sportújságíró 60 különleges történeten és lebilincselő sztorin keresztül mutatja be a világbajnok játékos életútját.
Szerdán is marad a borongós idő
A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között valószínű.
Bejelentették a 93. Oscar-gála díjátadóinak nevét
A ceremóniát április 25-én rendezik meg Los Angelesben.