Szeged és környéke

2009.06.18. 23:50

Igazi nyári kaland a túrázás - hasznos tippekkel!

Szeged - Itt a nyár, ilyenkor előkerül a szekrények mélyéről a túrabakancs és a hátizsák. Hazánkban számos turistaútvonal várja a kirándulókat, de mielőtt nekivágnánk a kilométereknek, nézzünk néhány hasznos tippet!

Szűcs Csaba

A tengerparton való sütkérezés, illetve a wellness-szállodák kényelme helyett sokan a túrázás izgalmát választják nyári kikapcsolódásul. Magyarországon számos útvonal várja a kirándulókat, akik gyalog és kerékpárral is nekivághatnak a kilométereknek. A legrangosabb hazai turistaút az Országos Kéktúra, amely az osztrák-magyar határtól, a 822 méter magas Írott-kő csúcsától indul, majd 1100 kilométer hosszúságban kanyarog a Dunántúli- és az Északi-középhegységen át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza községig. A 12 biciklitúra-útvonal közül pedig az egyik legkedveltebb a 4 nap alatt teljesíthető, 231 kilométer hosszú Balatoni bringakörút. De választhatunk tájegységi túraútvonalat (például: Kohászok útja, amely három észak-magyarországi kohászváros kulturális értékeit, ipari érdekességeit és a települések közötti természeti nevezetességeket mutatja be) vagy természetvédelmi túrát is. Utóbbit inkább azoknak ajánlják a tapasztalt kirándulók, akik könnyebb sétákat téve szeretnék felfedezni a természet sokszínűségét. Hazánk gazdag természetvédelmi területekben, tájvédelmi körzetekben és nemzeti parkokban, így hát lehet válogatni a szebbnél szebb helyszínek között.

A túrázáshoz - bár egyszerűnek tűnik - megfelelő erőlét és komoly előkészületek szükségesek. Legfontosabb kelléke a stabil járást biztosító cipő, amely a hegyekben a testi épséget garantálja. A kereskedelemben sokféle kapható, mindenki pénztárcájához és legfőképp a céljainak megfelelően választhat. A lábbelik ára 13 és 70 ezer forint között mozog.
Fontos, bármilyen cipőnk is van, a zokni mindig dupla legyen, és úgy töltse ki az adott lábbelit, hogy annak befűzését követően a láb ne mozogjon benne. Így elkerüljük a hólyagok kialakulását. A túrazoknik általában különleges műszálkeverékből készülnek, az áruk körülbelül 1500 forinttól 6000-ig terjed páronként. A kiránduláshoz kényelmes, hosszú és erős nadrágot vegyünk fel. A rovarriasztásról sem szabad megfeledkezni, a boltokban számos, szúnyogot és kullancsot távol tartó termék közül válogathatunk.

Itt a nyár, ilyenkor előkerül a szekrények mélyéről a túrabakancs és a hátizsák.

Itt a nyár, ilyenkor előkerül a szekrények mélyéről a túrabakancs és a hátizsák.
A kiválasztott túraútvonal teljesítése közben az éjszakákat tölthetjük kempingben vagy turistaházban, ezekről érdemes indulás előtt tájékozódni az interneten - tanácsolják a túrák szerelmesei. Sátrat már néhány ezer forintért lehet vásárolni. A magunkkal vitt hátizsák belső-merevítésű és vízálló legyen. Csomagoláskor a zsák tetejére a sűrűn használt dolgok kerüljenek. A túrára két, elemes lámpát érdemes vinni, ebből az egyik kisebb, nyakba akaszthatós legyen, amely az esti pakolászás és keresgélés közben jó szolgálatot tehet. Iváshoz 4 deciliteres fémbögrét használjunk. Élelmiszerből pedig csak olyat vigyünk magunkkal, amelyet a túra során nem tudunk beszerezni, de különösen fontos, hogy mindig legyen egy-két napra elegendő tartalékunk: aszalt gyümölcsök, kis kiszerelésű instant levesek, szárított, rostos ételek.

Népszerű túraútvonalak

Végig a Duna mentén, Dél-Baranyában: Mecsek és a Villányi hegység, Túra a Kiskunságon át, Végig a Tisza mentén - néhány hazánk biciklitúra-útvonalai közül. Utóbbi egy 10 napos, 3 szakaszra osztott, 549 kilométeres túra, amely Tiszabecs-Vásárosnamény-Kisvárda-Tokaj-Tiszafüred-Szolnok-Csongrád-Szeged útvonalon halad. Az első szakasz a Felső-Tisza mentén kanyarog, 146 kilométer, és 3 nap alatt tehető meg. A második a Közép-Tisza mentén halad, 226 kilométer, és 5 nap a teljesítési idő. A harmadik szakasz pedig az Alsó-Tisza menti rész, 108 kilométer méter hosszú, és 2 túranap alatt tekerhető le.

Magyarország legfiatalabb hosszú távú gyalogos turistaútja, az Alföldi Kéktúra 1999 nyarán épült ki teljesen. A közel 850 kilométer hosszú útvonal Szekszárd és Sátoraljaújhely között húzódik, jelzése pedig a kék sáv. Az út során a kirándulók többek között felfedezhetik a Gemenci-erdőt, megmártózhatnak a Kunfehértó határában lévő Fehér-tóban, és gyönyörködhetnek a geszti barokk Tisza-kastély védett kertjében.

A tájegységi túraútvonalak közül az egyik legkedveltebb a Rákóczi Túra. Az útvonalat végigjárók a Zempléni-hegységben II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek, a Habsburg-ellenes szabadságharc vezetőjének emlékét is őrző várakat, helységeket kereshetnek fel. Az 56 kilométer hosszú útvonal Füzértől Sárospatakig vezet, és 2-3 nap alatt kényelmesen bejárható. A látnivalók között pedig ott találjuk a füzéri vár maradványait, a gönci kolostor és templom romjait, illetve a sárospataki várkastélyt is.

Túrajelzések

A turistajelzéseknek a színe négyféle lehet: kék, piros, sárga és zöld. A jeleket általában jól látható tereptárgyakra, leggyakrabban fák törzsére vagy villanypóznákra festik fel. Két fehér sáv között egy színes sáv jelöli a vándorutat, amelynek kezdő- és végpontja általában valamilyen
tömegközlekedési eszközzel elérhető. A legfontosabb útvonal az Országos Kéktúra, ez kék sáv jelzésű. A túra során többek között találkozhatunk kereszt, négyzet, háromszög és kör alakú turistajelzéssel is. Az első általában két sáv jelzésű utat köt össze, vagy rövidít a sáv jelzésű útvonalon. A második turistaházhoz, menedékházhoz vagy lakott településre vezető utak jelzésére szolgál. A harmadik hegytetőkre, csúcsokra, kilátópontokra vezető utakat jelöl, míg a kör turistajelzés forráshoz, ivóvízvételi helyhez vezeti el a kirándulót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!