Igazoltan maradtak távol

Kalmár Ferenc MKDSZ-es önkormányzati képviselő maradt a legtöbbször távol a szegedi közgyűlés állandó bizottságainak üléseiről. A tulajdonosi bizottság alelnöke csak minden második ülésen vett részt. Az alelnökök munkáját bruttó 64 ezer forinttal honorálja havonta az önkormányzat. Alapbérként több mint 150 ezer forintot kapnak a képviselők.
A közgyűléseken aktív Kalmár Ferenc arra hivatkozik, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem vett részt a bizottsági üléseken. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi önkormányzat szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint a közgyűlés állandó bizottságainak félévente be kell számolniuk arról, hogy miről tárgyaltak, milyen döntéseket hoztak, illetve a képviselők közül ki hányszor vett részt a bizottsági üléseken. A legfrissebb beszámolóból kiderül, hogy a nyolc állandó közgyűlési bizottságból a Ványai Éva (MDF) vezette egészségügyi és szociális bizottság ülésezett a legtöbbet, a Révész Mihály (MSZP) irányította oktatási pedig a legkevesebbet. A vizsgált időszakban a Gila Ferenc (MSZP) vezette tulajdonosi bizottság hozta a legtöbb, az oktatási pedig a legkevesebb határozatot az ülésein.

A bizottsági ülésekről Kalmár Ferenc (MKDSZ), Drégelyi Zoltán (Fidesz-MPSZ) és Szabó László (független) hiányzott a legtöbbet. Az MDF–MKDSZ frakció vezetőhelyettese a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság alelnökeként tíz ülésből csak ötön vett részt. Az ifjúsági és sportbizottságba delegált Drégelyi Zoltán, valamint a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság tagja, Szabó László tíz ülésről négyszer hiányzott. Az előzőleg vizsgált időszakokban az a Mécs László (MDF) vezette a hiányzók listáját, aki most csak háromszor nem vett részt a pénzügyi bizottság ülésén. Kalmár, Drégelyi és Szabó korábban már szerepelt az első három legtöbbet hiányzó városatya között. A képviselők minden esetben igazoltan maradtak távol az ülésekről.

– Előfordult, hogy az utolsó pillanatban kaptam meg a bizottsági ülésre szóló meghívót, és már nem tudtam átalakítani a programom. Legtöbbször azonban azért hiányoztam, mert a munkámból kifolyólag nem voltam Szegeden – mondta lapunk érdeklődésére Kalmár Ferenc.

Drégelyi Zoltán azzal magyarázta távolmaradásainak okát, hogy több esetben nem az szmsz szerint öt nappal, hanem ad hoc jelleggel hívták össze a bizottsági ülést, amiről őt nem értesítették időben. A képviselő arról is panaszkodott, hogy korábban kérte, ne tegyék egy adott napra a megbeszélést, mert akkor nincs a városban, mégis akkor ült össze a bizottság.

Az állandó közgyűlési bizottságokba a pártok külső szakértőket is delegáltak, akiknek bruttó 51 ezer forint a havi tiszteletdíjuk. Közülük a jogi és ügyrendi bizottságba delegált Szabó Imre hiányzott a legtöbbet. A Szegedi Tudományegyetem jogi karának dékánja 13 ülésből csak ötön vett részt. A városüzemeltetési bizottság külső tagja, Farkas László Mars téri kereskedő pedig csak minden második ülésre ment el.

Mennyi üti a képviselő markát?

A közgyűlési bizottsági tagságért 51 ezer, az alelnöki munkáért 64 ezer, az elnöki tisztség ellátásáért pedig bruttó 130 ezer forint üti a városatyák markát. Aki két bizottságnak is tagja, annak havonta közel 85 ezer forint jár. Az önkormányzati képviselők alapbérként havonta bruttó 150 ezer 500 forintot vehetnek fel.