Szeged és környéke

2015.07.17. 21:12

Igenis, miniszterelnök úr! - válságkomédia áthallásokkal

Szeged - Hevér Gábor főszereplésével szombaton 15.30-tól és 19 órától is játsszák a kisszínházban az Igenis, miniszterelnök úr! című válságkomédiát a THEALTER Fesztivál programjában. A Kultúrbrigád produkcióját Znamenák István rendezte, Alföldi Róbert, Ficza István, Parti Nóra és Némedi Árpád játszik még benne.

Hollósi Zsolt

 Lola Blau, Bűn és bűnhődés

A tegnap indult THEALTER Fesztivál ma 13 órától a Belvárosi moziban a Tiszatáj lapbemutatójával folytatódik. 17.30-tól az izraeli Niv Sheinfeld and Oren Laor Dance Projects előadása, a Bolondok hajója látható a régi zsinagógában, ahol 23 órától a Takarmánybázis a Kőfaltortát játssza. Vasárnap 16 órától Bartha Boróka–Szép András–Béres László Lola Blau című darabja, 20 órától a Forte Társulat–Szkéné Színház Bűn és bűnhődés produkciója látható ugyanott, éjféltől Macskák Esernyővel- koncert a Hungi Vigadóban. Ma 22.30-tól és vasárnap 22 órától a zsinagógakertben a Bandart Productions előadását, a You-Topiát táncolja a Szegedről indult Lengyel Katalin.

– Ez egy jól megírt, fanyar humorú angol vígjáték, eredetileg a BBC tévésorozataként aratott sikert a nyolcvanas-kilencvenes években. Állítólag Margaret Thatcher egyik kedvence volt. Az angol közszolgálati csatornán nem jelentett problémát, ha a mindenkori minisztereket, miniszterelnököt kifigurázták. Antony Jay és Jonathan Lynn néhány éve nem a West Endre, hanem a Broadwayre írt a témából új darabot, ezt játsszuk mi is – mondja a válságkomédiában a hozzáértéssel kevéssé vádolható, ám józan eszű és ambiciózus brit miniszterelnököt, Jim Hackert alakító [namelink name="Hevér Gábor"].

– Sok olyan áthallásos mondat szerepel a darabban, amit nem a mi dramaturgjaink írtak bele, hanem az eredetiben is benne van. Angliában is van Nemzeti Színház. Akkoriban mutattuk be a produkciót, amikor eljöttünk a Nemzetiből. Az első ilyen megszólalásunk nyílt színi tapsot eredményezett. Ma már nem, azóta már eltelt majdnem két év. Ahogyan a köznapi memória kopik, a nézők is elfelejtenek fontos mondatokat, az áthallásos részletek is változnak.

Többször előfordult, hogy az ország föl volt háborodva egy politikus megnyilatkozásán, viselkedésén, és felszisszent a közönség, amikor ezzel kapcsolatos mondatokat vélt felfedezni az előadásban, de eltelt két hónap, és már mindenki elfelejtette. Időről időre a darab más-más részlete tűnik aktuálisabbnak. Nemigen szoktunk változtatni a szövegen, bár előfordul, ha politikai oldalaktól függetlenül valamilyen nagy blődség történik a közéletben, akkor reagálunk rá.

Hevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! egyik jelenetében. Fotó: Mészáros Csaba/Kultúrbrigád

Hevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! egyik jelenetében. Fotó: Mészáros Csaba/Kultúrbrigád

 Otthonra talált a Vígszínházban

– A Nemzeti után a harmadik évadomat kezdem szeptemberben a Vígszínházban, ahol otthonra találtam, de még nem mondom, hogy itthon vagyok. Már megtartottuk az Össztánc előbemutatóját, a következő évadban mutatjuk be Istenítélet címmel a Salemi boszorkányokat – mondja a következő szezon feladatairól Hevér Gábor, aki [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezésében Duncan királyt alakítja majd Ionesco Makbettjében Budán, az Átriumban, ahol az Őrült nők ketrecét is nagy sikerrel játsszák.

Ezzel persze mindig csínján kell bánni, mert hamar elveszítheti egy poén az aktualitását, ha már nem forog közszájon a történet. Az elmúlt 20-25 év magyar miniszterelnökeinek néhány rosszul sikerült mondata is szerepel az előadásban, de a régebbi dolgokra a közönség már nemigen emlékszik. Még csak utalás szintjén sincsenek benne aktuális magyar politikusokra vonatkozó párhuzamok.

Valószínűleg azért érzékelték egyesek mégis így, mert a magyar közélet rettenetesen átpolitizált, és szeretnének a produkcióba többet belelátni, mint ami valóban benne van. Mindig érdekes a közönség reakciója. Ritkán, de az is előfordul, hogy a publikum visszafogottabb, nem nevet annyira, mint megszoktuk. Olyankor kicsit megijedünk, biztosan bennünk van a hiba, mert egy vígjátéknak mindig mércéje, mennyire nevetnek rajta az emberek, mennyire jönnek a darabbal. Szerencsére a végén mindig nagyon tapsolnak – avat be a műhelytitkokba Hevér Gábor, aki bár Szegedről indult, alig játszott itt.

– Ezért egy kicsit izgulok is, bár nagyon örülök, hogy fellépek Szegeden. Életemben először épp a kisszínházban léptem színpadra: énekkarosként Szőnyi Erzsébet A didergő király című meseoperájában énekeltem szólót. Emlékszem, a címszerepet a kiváló basszista, [namelink name="Sinkó György"] alakította. Utána csak a főiskolás vizsgaelőadásunkkal, a Sztárcsinálókkal vendégszerepeltem a kisszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!