Szeged és környéke

2015.02.15. 21:13

Így hülyézik, hazugozzák le egymást a közszereplők - videó

Csongrád megye - Simicska Lajos trágár kirohanásaival új korszakot nyitott a közbeszédben. Előtte ilyen mocskosan, durván még nem gyalázta egyik ember a másikat a nyilvánosság előtt. Csongrád megyében legfeljebb lehülyézték, lehazugozták egymást a közszereplők.

Szabó C. Szilárd

Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az ötszázalékos reklámadót – nyilatkozta múlt csütörtökön [namelink name="Simicska Lajos"] a Népszavának. A jobboldal legjelentősebb médiatulajdonosa másnap magából kikelve őrjöngött, káromkodott. Olyan trágár szóval illette Orbán Viktort, hogy az írott sajtó is megzavarodott. A Népszabadság hosszas vívódás után kiírta, a Délmagyarország és a Blikk kipontozta a szót, amit Simicska használt a kormányfőre. A Népszabadság később azt írta, a közéleti események pontos viszszaadásához néha nélkülözhetetlen a torzítatlan idézet. Hogy megismerjük a közeget.

Ismerjük meg a helyi közeget megyei történeteken keresztül.

Balogh háborút ígért

„Rossz lóra tett. Háborút akart? Lesz. Lesz háború, polgármester úr" – mondta 2013 júniusában [namelink name="Balogh János"] bokrosi gazda a csongrádi képviselő-testület ülésén [namelink name="Kőrösi Tibor"] polgármesternek, aki nem engedélyezte, hogy felszólaljon. „Hogy a bíróságra el tudjon jönni, ezer forintot adok a buszköltségre" – tette le a pénzt a polgármesteri pulpitusra Balogh, majd távozás közben többször is hazugnak nevezte Kőrösit. A gazda és a polgármester kölcsönösen feljelentette egymást, mert szerintük a másik megsértette őt. Balogh azért, mert úgy érezte, egy általa szervezett falugyűlés után Kőrösi tiszteletlen, gúnyos stílusban írt róla az internetes blogjában és az önkormányzati lapban. A polgármester is pert indított, mert nyilvánosan hazugnak nevezte a gazda. A Csongrád melletti Bokros önállóságáért küzdő férfit rabosították a rendőrségen, ujjlenyomatot vettek tőle, és fotó is készült róla. Hónapokig tartó rendőrségi és bírósági hercehurca utána tavaly májusban mindkét ügyben ejtették a vádat, hasonló okból: aki közügyben szólal fel, tűrje a kritikát.


„Hazudsz, mint a kutya" – mondta [namelink name="Nagypál Sándor"] képviselő 2008 áprilisában a képviselő-testület ülésén [namelink name="Bedő Tamásnak"]. A csongrádi polgármester úgy reagált, „mondjuk úgy, hogy nem hallottam, mit mondott Nagypál Sándor, aki csak a tévé kamerái előtt emelte fel szavát".

Lippai lehülyézte Kohát

„Ez hülye" – mondta félhangosan [namelink name="Lippai Pál"] polgármester [namelink name="Tóth László"] jegyzőnek a kilencvenes évek legelején egy szegedi közgyűlési vitában Koha Róbert képviselőre. Lippai elfelejtette, hogy folyamatosan él a polgármesteri mikrofon. [namelink name="Szilvásy László"] ügyvéd, aki szintén képviselő volt akkor, úgy emlékszik, becsületsértési per indult vagy akartak indítani Szeged rendszerváltás utáni első polgármestere ellen. – Talán már a bíróság is elrendelte, hogy meghallgatja a hangfelvételt, amikor úgy döntöttünk Robival, elállunk az egésztől – mondta lapunknak Szilvásy László. A történetet Lippai Pál is felelevenítette 2008-ban az ünnepi közgyűlésen, amikor átvette a díszpolgári oklevelet. – A következő napi újságban vastag betűs címmel jelent meg, hogy „Eljárás a polgármester ellen". Amikor a sokadik alkalomra hívtak a vásárhelyi bíróságra, és nem mentem el, akkor az ügyet Tóth László oldotta meg, aki meghívta a magánvádló képviselőjét – Szilvásy Lászlót –, aki egy dupla adag házi pálinka ellenében hajlandó volt elállni a magánvádtól – mondta Lippai.

Az elkúrtuktól a fingszagjóskázásig

A politikusi trágárkodást illetően [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] 2006-os balatonőszödi beszéde verte fel a legnagyobb port. A volt miniszterelnök az MSZP-frakció zárt ülésén olyan szavakat használt, mint „elkúrtuk" és „kurva ország". 2008-ban a kormánypártok által elvesztett népszavazás után Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő úgy kommentálta az SZDSZ kampánysátrában Gyurcsány Ferenc a választók döntését értékelő szavait, hogy „Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a p...csába. Valljuk be". [namelink name="Lányi Zsolt"] kisgazda képviselő 2001-ben azt mondta a parlamentben, hogy „a k...va anyád!", de állítólag azért, mert rálépett a mikrofonzsinórra. A szocialista [namelink name="Szabó Zoltán"] 1999-ben, miután lejárt a felszólalási ideje, és az elnök megvonta tőle a szót, azt mondta a T. Házban, „Ba...d meg, ba...d meg a k...va anyád". A fideszes [namelink name="Deutsch Tamás"] Twitter-bejegyzései gyakran trágárak. Az amerikai helyettes külügyi államtitkárról azt írta, „Ki a f...sz az a Thomas Melia?", vagy „A külügyi helyettes államtitkár nekem egy nullahúszas fingszagjóska pozíciójának tűnik".

Buzást feleségveréssel vádolta Sánta

Háború lett a testületi ülésből – ezzel a címmel hoztuk tavaly augusztusban a makói képviselő-testületi ülésről szóló tudósításunkat. Az ülés végén olyan történt, amilyenre az utóbbi években nem volt példa. [namelink name="Sánta Sándor"] képviselő a közmunkások vezénylése kapcsán négyek bandájáról beszélt. Szó szót követett, [namelink name="Buzás Péter"] polgármester a választási kampány közeledtének tudta be Sánta hangnemét. A képviselő visszautasította Buzás minősítéseit. [namelink name="Molnár László"] képviselő kérte, folytassák a beszélgetést olyan baráti hangnemben, mint az utcán szokták – mert ők, a polgármesteri oldal tagjai nem használnak olyan hangnemet, mint a Facebookon az önkormányzat szapulói, és nem beszélnek hivatali telefonokat hazavivő hivatalvezetőről, hús- és csirketolvajról. Sánta emlékeztetett, ő sem akarta, hogy a feleségét bántó polgármestert bilincsben vigyék el. Buzás Sánta Sándor memóriazavarának és jellemtorzulásának tudta be, hogy őt a felesége megverésével vádolja, és ezt kikérte magának.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!