Szeged és környéke

2010.05.14. 16:52

Így múlt el Timi és Gabó szerelme

Szeged – Szegeden évente tízmilliókat költenek graffiti eltávolításra. A nanotechnológiának köszönhetően az eddig ismert anyagok teljesen új arcukat mutatják. Kiderült, a nano világban már az arany is bíborvörös.

Segesvári Csaba

A címmel ellentétben, nem a gigasztár vagy az ikszfaktor legújabb üdvösségeinek a szakításáról, hanem egy szegedi fejlesztésről számolunk be. A szegedi IKV munkatársai a Bertalan híd szegedi hídfőjénél gyülekeztek, majd nekiláttak a graffitikkel tarkított hídlábak tisztításához. A Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke, a Nanocolltech Kft. és a Medikémia Zrt. együttműködésével sikerült egy hatékony festékeltávolítót kifejleszteni. A közmunkában foglalkoztatott IKV-sok a naptól szikkasztott festéket bekenték az oldószerrel, majd némi kézi ráhatás után – dörzsölés – nagynyomású vízzel lemosták. Végignéztük, ahogy eltűnt a Timi és Gabó szerelmét megörökítő türkiz szív graffiti, a belerajzolt sárga pillangókkal és a macskaarccal együtt.

A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél  kisebb léptékben. E multidiszciplináris területen olyan tudományágak működnek együtt, mint a kolloid-kémia, a félvezető-fizika, vagy a szupramolekuláris-kémia. (wikipedia)

Megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) végezték a Nanocoll alapkísérleteit, az anyag a gyártásig történő fejlesztését a szegedi a Nanocolltech Kft. irányította. –Szinte minden felületen tudjuk alkalmazni a gélből és folyadékból álló szert – mondta a delmagyar.hu-nak Dr. Buzás Norbert Nancolltech Kft. ügyvezetője.

A nanotechnológiáról a szakember elmondta, a makroszkopikus méret alatti részecskék teljesen új tulajdonságokkal bírnak. Kezdetnek Buzás feltett egy egyszerűnek tűnő találós kérdést, miszerint: „Milyen színű az arany?" A laikus rávágja, hogy sárga és igaza is lenne, ha a kutató a makro méretű aranymolekulákra gondolna. De a nano méretű aranyrészecske oldata már bíborvörös. Példaként említette, hogy az aranyat – kiváló vezetőképessége miatt – előszeretettel alkalmazzák a forrasztásoknál, de rendkívül magas forráspontja miatt szinte lehetetlen használni. Ellenben, ha nano méretű részecskékkel beszennyezik a nemesfémet, a forráspontja 300 fokra csökken. Így érdemben lehet vele dolgozni.

Graffiti eltávolítás a Bertalan hídnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A bemutatóra Pécsről is érkezett egy graffiti-mentesítéssel foglalkozó cég, meggyőződtek arról, a nyugati termékekhez képest olcsóbb oldószerrel is dolgozhatnak.

Így készülnek a graffitik.
– Az SZTE-vel régóta együttműködünk, a mostani projekt csak egy a sok közül – nyilatkozta Májer Róbert a Medikémia részéről. A szegedi vegyipari vállalat képviselője elmondta, hogy a cégük a félüzemi próbák után tavaly már az üzemi gyártásig jutott. Az IKV immár egy éve élesben teszteli az anyagot – jó tapasztalatokkal használják az oldószert –, ezért is mertek kiállni a nyilvánosság elé.


– Évente 20-25 millió forintot költünk a falfirkák eltávolításra – mondta Németh István, az IKV Zrt. igazgatója, hozzátette: ez az összeg csak az oldószer ára, a munkaerőt „ingyen" kapják, a közfoglalkoztatási programon keresztül. Az igazgató elmesélte, egy 2004-es felmérés szerint közel egymilliárd forintot emésztene fel a tisztítás, a mostani szer lényegesen olcsóbb a nyugati társainál. Németh elmondta, kimondottan szerencsés, hogy a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztette, Szegeden gyártják és helyben is használják ezt az oldószert.

Buzás Norbert elmesélte, cégével egy önfertőtlenítő festéken is dolgoznak. A különlegesnek tűnő anyagról elmondta, kórházak, állattartó telepek, élelmiszer raktárak is használhatják majd ezt a falfestéket. Különlegessége, hogy UV vagy éppen neonfény hatására a festékben lévő nanorészecskék aktivizálják magukat és lefertőtlenítik a falfelületet. Ezzel rengeteg vegyszer meg lehet spórolni. Igazi kuriózumként kiemelte, az UV-re „működésbe lépő" festéket az uszodatechnikában is lehet használni: a medence a napsütés hatására folyamatosan fertőtleníti a vizet.

Graffiti eltávolítás a Bertalan hídnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Buzás szerint a nanotechnológiával kapcsolatos fejlesztések eredményei lassan megjelennek a mindennapjainkban. Aki azt hitte, hogy a természettudomány fejlődése megállt, annak csak Buzás szavait idéznénk: „A fejlődés most kezdődik!".

A graffiti (görög eredetű, de Amerikából származó fogalom, melynek eredeti jelentése: feliratok) legjellemzőbb előfordulási helye a köztereken lévő falfelület. Szöveges formái a halandzsaszerű, de sok esetben aforisztikus  feliratok, amik lehetnek versszerűek is. A szövegeken kívül jellemzőek a rajzok is. Szórófestékkel  készült válfaja a tag. Falfirkák leletei az ókor óta ismertek. Divatjelenségként a nyugati világban az 1960-as években terjedt el. Vannak név szerint ismert alkotói is. Legnevezetesebb Keith Haring, de legtöbbjük – ahogy Magyarországon is – névtelenül, illetve illegálisan tevékenykedik. A falfirkák gyűjtésének kezdeményezője Brassaď volt, a párizsi gyerekek falfirkáiról készített fotóalbumot. (wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!