Szeged és környéke

2012.08.24. 18:22

Indul a bakterház, újratöltve

Szeged - A több mint tíz évvel ezelőtti nagy sikeren felbuzdulva újra előadják Szegeden Rideg Sándor vígjátékát, az Indul a bakterházat. Bendegúz története a városháza falai között elevenedik meg ma és holnap este.

Vida-Szűcs Imre

„Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot. A pofonokat végképp eltiltom. Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel" – mondja a csavaros eszű Bendegúz Rideg Sándor művében, az Indul a bakterházban. Sokan ismerik a könyv filmváltozatát, de számos színház – a komáromi, a soproni és a kecskeméti – is a műsorára tűzte. A vígjátékot ma és holnap 20 órától a szegedi városháza barokk udvarán játsszák a Színházi Esték programjában.

Indul a bakterház, újratöltve. Fotó: MTI/Schmidt Andrea (galéria)


– 2000-ben már színre vittük a darabot a Tisza-parti városban. Nagy siker volt, körülbelül hetven alkalommal adtuk elő. A Tantusz Művelődési Házban mutattuk be, ami akkor kiváltotta a felújítás alatt álló kamaraszínházat. Valamilyen szinten a korábbi, [namelink name="Méhes László"] által rendezett előadást teremtjük újra. A főszereplő, a Baktert alakító Jakab Tamás személye nem változott, de őt leszámítva mások a szereplők. Azon dolgozunk, hogy a korábbihoz hasonló legyen a darab, de új ötletekkel dobjuk fel – fogalmaz [namelink name="Korognai Károly"] rendező, a Színházi Esték művészeti vezetője. Ő maga is színpadra lép: Banyát, a Bakter anyósát kelti életre.

Indul a bakterház, újratöltve. Fotó: MTI/Schmidt Andrea (galéria)


Ajánlások alapján választotta ki a Bendegúzt felváltva játszó két gyerekszereplőt, a dorozsmai Menyhárt Martint és az újszegedi Kismarczy-Antalffy Regőt, akit tavaly a Valahol Európában című musical Csórójaként láthatott a közönség a Dóm téren. – Mindkét Bendegúz nagyon aranyos, szerethető. Óvatosan mond ilyet az ember, de profik – jegyzi meg Korognai. – Megegyeztünk [namelink name="Gyüdi Sándor"] igazgató úrral, hogy a színház egyeztetési rendje mellett létrehozunk néhány produkciót más helyszíneken, de nem akarunk ellenszínházat csinálni – hangsúlyozza. A kétrészes, zenés komédiában Toppancs Mihályként Rácz Tibort, Csámpás Roziként Szilágyi Annamáriát, Borcsaként Csorba Katát, Buga Jóskaként Kárász Zénót, csendőrként Gömöri Krisztiánt és Szívós Lászlót láthatja a publikum. A Marhakereskedőt [namelink name="Galkó Bence"], Rozi anyját [namelink name="Markovits Bori"], Rozi apját [namelink name="Székhelyi József"] alakítja. Aki ezen a hétvégén lemarad, szeptember 13-án és 14-én az Anna fürdőben még megnézheti az előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!