Szeged és környéke

2011.07.31. 19:39

Infúziókat is készítenek a központi patikában

Szeged - Csaknem kétezer fekvő beteget és két rendelőintézetet lát el naponta orvossággal a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyógyszertára. Náluk nem a profitszerzés, hanem a betegek minőségi ellátása a legfontosabb.

Vida-Szűcs Imre

Az új klinika mögött működik a szegedi klinikai központ gyógyszertára, amely közel kétezer fekvő beteg és két szakrendelő gyógyszerigényét látja el napi rendszerességgel. Ez logisztikailag sem egyszerű feladat. A klinikai dolgozók közül a legtöbben természetesnek tartják az ő felelősségteljes munkájukat anélkül, hogy reflektorfénybe kerülnének. A patikában azt mondják: akkor végzik jól a feladatukat, ha az emberek szinte nem is tudnak róluk.

Infúziógyártás a központi gyógyszertár citosztatikus laboratóriumában. Fotó: Frank Yvette

Infúziógyártás a központi gyógyszertár citosztatikus laboratóriumában.
Fotó: Frank Yvette

– Az egyik igen fontos tevékenységünk a citosztatikus keverékinfúziók gyártása. 2007 óta – az országban elsőként – itt helyben, központilag készülnek ezek a speciális gyógyszerek. Az infúziók – amelyek többnyire az onkológiai, hematológiai osztályokra kerülnek – veszélyes anyagok. Hosszabb ideig tartó érintkezés után az egészségre káros elváltozásokat okozhatnak a klinikai dolgozóknál, amennyiben nem az előírásoknak megfelelően készülnek – fogalmaz [namelink name="Jánosi Gabriella"], a szegedi klinikai központ gyógyszertárának intézetvezető főgyógyszerésze.

Jutalmazott jelölések

Továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Közülük hathetente szakmai testület véleménye alapján választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.

– A citosztatikus laborban steril ruhába öltözve dolgoznak a kollégáim. Az infúziókat számítógépes szoftverek segítségével, személyre szabottan gyártja a személyzet – aszeptikus körülmények között, ahol a mikroorganizmusok jelenléte kiküszöbölhető. Olyan bokszban zajlik a munka, amely a dolgozók és az elkészítendő medicinák védelmét szolgálja – hangsúlyozza Jánosi Gabriella.

A magisztrális részlegben középüzemi mennyiségben készülnek a gyógyszerek – hivatalos előiratok szerint –, emellett egyéni esetekre, speciális betegségekre is gyártanak orvosságokat.

Két közforgalmú gyógyszertár tartozik hozzájuk: az egyik az I-es belgyógyászati klinika mögött, a másik a Kálvária sugárúton működik. Fontos közszolgáltatás ez az egyetem részéről, hiszen a betegek minőségi ellátása, és nem a profitszerzés a céljuk. A főgyógyszerész, három közvetlen kollégája, [namelink name="Vér István"], [namelink name="Dura Ágnes"], [namelink name="Árva Edit"] és nagyjából hatvan további munkatárs – klinikai gyógyszerészek, asszisztensek – összehangolt csapatmunkája szükséges ahhoz, hogy megfelelően kiszolgálják a betegeket. Éjjelente készenléti ügyeletet tartanak arra az esetre, ha bármelyik klinikának életmentő gyógyszerre lenne szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!