Szeged és környéke

2015.05.11. 23:07

Ingyen sem kell a gyermekorvosi praxis

Szeged - Júniustól megszűnik Szőregen a gyermekorvosi ellátás, helyette Újszegedre kell vinni a betegeket. Ez a második körzet, ami az egyetemi városban orvos nélkül marad.

Dombai Tünde

Heves vitákat váltott ki a szegedi közgyűlés szakbizottságaiban a szőregi gyermekorvosi körzet megszüntetése. Pénteken a testület mégis úgy döntött, hogy az ellátás biztonsága érdekében az a legjobb, ha a szőregi területet három újszegedi orvos között osztják el. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester a pénzügyi bizottság ülésén úgy összegzett: begyűrűzik az egyetemi városba az orvoselvándorlás problémája. 

A 70 évesen nyugdíjba menő eddigi doktornő helyét előbb pénzért lehetett volna átvenni, de nem kellett. Majd kétszer az önkormányzat hirdette meg, szintén eredménytelenül. Így kényszerültek a legközelebbi és igencsak lepusztult Korondi utcai rendelő három orvosa között felosztani a körzetet, amelyben összesen 750 gyerek lakik. [namelink name="Tóth Péter"] jobbikos képviselő a szociális bizottságnak azt vetette fel, hogy átmeneti megoldást keressenek, amíg nem jelentkezik valaki, de erre a képviselőtársak nem láttak esélyt. A bal- és jobboldal a közgyűlésen egymást hibáztatta az országban kialakult orvoshiányért.

Somogyi Melániának és Bajwa Nikolettának nem okoz gondot, hogy kislányaikat nem Szőregre kell vinniük orvoshoz. Fotó: Karnok Csaba

Somogyi Melániának és Bajwa Nikolettának nem okoz gondot, hogy kislányaikat nem Szőregre kell vinniük orvoshoz. Fotó: Karnok Csaba
A szőregi doktornő az okokról és hogy miért nem szimpatikus a körzeti gyermekorvoslás, egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Somogyi Melánia szőregi anyuka az mondta, bár sajnos gyakorta kell orvoshoz vinnie Sára lányát, nem érzi problémának, hogy ezután a kijelölt újszegedi rendelőbe járjanak. [namelink name="Bajwa Nikoletta"] elmondta, korábbi szegedi lakásukhoz közel választottak orvost Vivien lányának a Kereszttöltés utcában, hozzá ragaszkodnak azóta is, őket nem érinti a váltás.

Ez már a második szegedi gyermekorvosi körzet, ahonnan távozik az orvos. Pár hónapja a Budapesti körúti rendelőből ment el, ott a többi gyermekgyógyász között osztotta fel a város a területet. Az önkormányzat humán közszolgáltató irodájának adatai szerint jelenleg – még a szőregi körzettel együtt – 31 házi gyermekorvos dolgozik Szegeden. Közülük a fele már nyugdíjaskorú. 9-en vannak 61 és 65 év között, 4-en 66 és 70 között, 2-en pedig 71 éven felül. Várható tehát, hogy egyre több körzet üresedik meg. Az egyetem szak- és továbbképző intézete szerint minden évben 8-9 gyermekgyógyász végez, ők – az eddigi képzési szabályoknak megfelelően – 5 év orvosegyetemi képzés után 5 év alatt szereznek csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsgát. Ehhez azonban az szükséges, hogy a szakképzés idejére egy kórház vagy klinika adjon álláshelyet számukra. Így a 8-9 rezidens 4 megye egészségügyi intézményeiből kerül tanulni a szegedi egyetemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!