Ingyen vizsgálták a nőket

Sikeres volt a két egymást követő szombaton tartott rendkívüli mellrákszűrés Szegeden. A Vasas Szent Péter utcai rendelőben húsz százalékkal többen jelentek meg, mint egy átlagos hétköznapon.
Önként, szabadnapjukon fogadták a vizsgálatra érkező asszonyokat Fotó: Frank Yvette

Szegeden két egymást követő szombaton is rendkívüli mammográfiás szűrést tartottak a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben. A mellrákellenes hónap alkalmából az intézmény kilenc munkatársa önként felajánlotta, hogy szabadnapján reggel 7-től este 6 óráig fogadja a vizsgálatra érkező asszonyokat. Munkabért sem kértek.

A rendkívüli rendeléstől azt várták, hogy az átlagosnál jóval többen jelennek meg, hiszen sokan nem tehetik meg, hogy otthagyják munkahelyüket a vizsgálat idejére. A hétvégi időpont ezt a problémát is kiszűrte.

– Az előző héten eljött a behívottak fele. Más napokon jó, ha 30 százalékos a részvételi arány – mondta Hoffmann Csilla főorvos. – Emellett rengeteg olyan nőt is megvizsgáltunk, akiknek nem volt meghívólevelük, csak beutalójuk. Ha már eljöttek, őket sem küldtük el. Egyetlen nap alatt hetven nőt vizsgáltunk meg.

A második rendkívüli rendelési nap első három órájában 17 nő jelent meg. Néhányan ezúttal is annak ellenére jöttek, hogy elvileg csak a behívottakat fogadhatták. Egyikük, Klára azt mondta: olvasta, hogy van ez a lehetőség, és gondolta, megkérdezi, fogadják-e.

– Meghívólevelet már régóta nem kaptam. Három évvel ezelőtt négy hónapot kellett várnom a vizsgálatra – mondta az asszony, akit most megvizsgáltak. Az is kiderült: nem szerepel azon a listán, amely alapján a meghívóleveleket postázzák, így hiába is várta volna, mikor jöhet a szűrésre.

Erzsébet vidékről utazott Szegedre a szombati szűrőnapra. Mint mondta: örült, hogy hét végén jöhetett a vizsgálatra.

– A munkahelyeken nem igazán szeretik, ha valaki elkéredzkedik, úgyhogy nagyon örültem ennek a szombati időpontnak. Nagyon köszönöm az itt dolgozóknak, hogy ezt lehetővé tették.

A két hétvégi akció sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy voltak olyan nők, akik most voltak először szűrésen, miközben már több meghívó levelet is kaptak.

– Pedig a mammográfiás vizsgálat nagyon fontos lenne a középkorú nők számára, hiszen a rosszindulatú elváltozások korai felismerése akár életet is menthet. Márpedig a szűrésen részt vevők egy százalékáról mindig bebizonyosodik, hogy mellrákja van – hangsúlyozta Hoffmann Csilla főorvos.

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
Holtan találtak egy 24 éves nőt dombrádi otthonában
Az elsődleges adatok szerint a nő halálát idegenkezűség okozta.
A siket lány esete az Instagrammal – kérése nem maradt válasz nélkül
Talán még másoknál is inkább megkeserítette az életét a járvány.
Francia csapatok végeztek az al-Kaida észak-afrikai vezetőjével Maliban
Abdelmalek Drukdelt a francia hadsereg alakulatai helyi partnerek támogatásával ölték meg.
Több mint 2,7 millió ügyfél választotta a törlesztési moratóriumot
Az adatok szerint az intézkedés a sérülékenyebb, az állami beavatkozásra leginkább rászoruló társadalmi csoportokat segítette.
A sereghajtó ellen veszített pontokat a Debrecen
A Debrecen 1-1-et játszott hazai pályán az utolsó helyezett Kaposvárral a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén.
Mostantól nyitva az összes határátkelő Szlovákia és Ausztria felé is
A külügyi és határrendészeti egyeztetések eredményeként vége a hosszú kerülőknek.