Szeged és környéke

2016.06.29. 18:30

Ingyenebéd jár a szünetben a rászorulóknak

Szeged - 760-an igényeltek idén szociális étkezést a nyári szünetre Szegeden. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családoknak ez jár - annak ellenére is, hogy az állam csak a hátrányos helyzetűek étkeztetését finanszírozza.

Timár Kriszta

Minden szünetben lehet kérni


Idén már nem csak a vakáció ideje alatt kapnak ingyenebédet a rászorulók: minden iskolai szünetben van lehetőség kérni a szociális étkezést. Az őszi, téli és tavaszi szünet munkanapjain is biztosítják tehát a meleg étkezést ezeknek a családoknak, hogy ne fordulhasson elő, hogy anyagi problémák miatt nem jutnak megfelelő ételhez a gyerekek.

– Negyvennyolc napra mentesítenek a főzés alól. Persze hogy nagyon jó – értékelte a  tegnap indult nyári szociális étkeztetést [namelink name="Abonyi-Tóth Annamária"]. A vakáció ideje alatt a négygyermekes édesanya három kiskorú gyermekének ad ingyenes ebédet az önkormányzat – csupán annyi a dolga, hogy el kell mennie érte.


A legkisebbel, Hannával érkezett az első napon: az Arany János Általános Iskolában percek alatt meg is kapta a frankfurti levest és a rizsfelfújtat. – A gyerekeknek ez untig elég. Én meg eszem, amit a hűtőben találok. Ebben a melegben egyébként sem nagyon kívánom az ételt – magyarázta.


– Dolgozom, nincs időm főzni. Ezért nagyon jó, hogy a nyári szünetben is ehet a gyerek az iskolában. Ráadásul változatos a menü, otthon nem is biztos, hogy ezt tudnám biztosítani – ezt már Andrea mondta, aki csak az első napon kísérte el Mátét. A szeptemberben a hatodik osztályt kezdő fiú ezentúl egyedül biciklizik majd el az ebédért. – Legalább addig se unatkozom – tette hozzá.


Múlt hét péntekig ügyeletet tartottak az iskolák, így tegnap kezdődött el Szegeden a nyári szociális étkeztetés. Idén 760 gyerek számára kérték ezt szüleik – jóval kevesebben, mint tavaly. Akkor még 1005 adag ételt osztottak ki mindennap.

 

A nyári vakáció alatt is jut meleg ebéd minden gyermeknek, aki rászorul.

A nyári vakáció alatt is jut meleg ebéd minden gyermeknek, aki rászorul.

– Azok igényelhették, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek – mondta el [namelink name="Novkov Veszelinka"], az önkormányzat humán közszolgáltatási irodájának vezetője. – Bár állami költségvetésből csak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ebédjét finanszírozzák a megváltozott szabályok miatt, az önkormányzat kiegészítette ezt az összeget, hogy azok se essenek ki a körből, akiknek a korábbi években is járt. Ráadásul ebédenként 400 forintot kapunk az államtól, a Suli-Host azonban 500 forintért állítja elő az egyébként középiskolás adagnyi ételt. Ezt rendelték mindenkinek, hogy ne legyen probléma az étel mennyiségével.


Idén először diétás étkezést is lehet a nyári szünetben igényelni – ezt öt gyereknek kérték. Szigorítás történt viszont az óvodások és bölcsődések esetében: ők csak az intézmény zárvatartásának idejére jogosultak erre az ellátásra. Ez az ovisok esetében 3, a bölcsisek esetében egy hét. Az azonban nem változott, hogy az öt kijelölt iskola (Orczy, Arany János, Weöres Sándor, Zrínyi, Alsóvárosi) valamelyikében meg is lehet enni az ebédet – igaz, az érintettek 90 százaléka inkább elviszi.


Novkov Veszelinka elmondta, idén negyedórával hamarabb, már negyed 12-től el lehet vinni az ebédet. Ennél hamarabb viszont nem érdemes odamenni, hiszen az étkeztető cég így tud szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!