Szeged és környéke

2009.06.26. 19:26

Interaktív vámos sajtótájékoztató Röszkén

Röszke - Autóba rejtett kábítószert kellett megkeresniük az újságíróknak azon a sajtótájékoztatón, amelyet Vám-és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága szervezett pénteken Röszkén, a kábítószer elleni világnap alkalmából.

Delmagyar.hu

A szakemberek megmutatták azokat az autókat is, amelyeket kábítószer-szállítás miatt foglaltak le a vámosok. Majd a meghívott diákoknak bemutatták a Mentőőv Csoport: Drogcédula című előadását. Ebben a mentősök feldolgozták azt a szituációt, amelyet akkor élnek át, amikor egy kábítószerrel túladagolt fiatalhoz hívják ki őket. Az eljátszott történetben a halál előtti utolsó percek drámáját testközelből tapasztalhatták meg a fiatalok. A szervezők abban bíznak, hogy a sokkoló képek láttán elrettennek a tinédzserek a kábítószerek használatától. Az interaktív sajtótájékoztatón a meghívottak megnézhették a Mélységi Ellenőrző Csoport munkáját és azt, ahogy a kereső kutya rátalál a kamionban elrejtett tiltott cigaretta rakományra.

Tavaly összesen 118 kg kábítószert - heroint, kokaint és marihuánát - találtak a vámosok. Idén már az első hat hónapban sokkal többet, 162 kg. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a kábítószer szállítmányoknak a célállomása egyre többször Magyarország és annak, hogy míg korábban a csempészek elkerülték a déli határszakaszt, most újra ezt az útvonalat választják a tranzit szállítmányokhoz - mondta Sipos Jenő a Vám-, és Pénzügyőrség szóvivője.

Az első kábítószer szállítmányok az 1980-as években jelentek meg kis mennyiségben és a '90-es évek közepén már több száz kilós szállítmányok buktak le a magyar határon. Az elmúlt öt évben évente átlagosan 200 kiló kábítószer útját szakították meg a magyar vámosok.

Címkék#Röszke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!