Szeged és környéke

2019.09.06. 11:23

Iskolakezdés után egyre többen fordulnak orvoshoz, de a szülők és a tanárok is tehetnek a betegségek ellen

A közösségbe való visszatéréssel, a tanévkezdési stresszel sok óvodásnál és iskolásnál jelentkezik szeptemberben fertőzéses megbetegedés. A szülők és a pedagógusok egyaránt tehetnek a megelőzésért.

K. A. R.

A tanévkezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének, en­­nek eredményeként megnő a vírusos megbetegedések szá­ma, amit az újbóli közösségbe kerülés, a kötött napirendhez történő visszatérés is jelentő­sen befolyásol. Mohos András, Tiszasziget háziorvosa azt mondja, a tapasztalatok sze­­rint ilyenkor ugrásszerűen megnő a forgalom a rendelőben, többnyire gyors lefolyású fertőzésekkel keresik fel őket.


– Ezeket a betegségeket ha­marabb átadják egymásnak az óvodások és az iskolások egyaránt, ezeket teljes mértékben nem lehet megelőzni, de a terjedés lassítható. Fontos, hogy aki beteg, az maradjon otthon, és ne menjen közösségbe, be kell tartani a higiéniai szabályokat, tehát a kézmosásra ügyelni kell, illetve a használati eszközök – pohár, törölköző, evőeszköz – csakis sajátok legyenek, mások ne használják – hívja fel a figyelmet.

A szakember azt mondja, a szülőknek fontos szerepük van a megelőzésben és a betegség felgyorsításában egyaránt, a fentiekben említettek betartásával. Ezen túlmenően pedig az időben való lefekvés, a kellő mennyiségű folyadékbevitel is sokat segít, valamint nem sza­bad reggeli nélkül óvodába és iskolába engedni a gyermeket, hiszen egy jól táplált, jó állapotban lévő, fitt szervezet kevésbé esendő. Hozzátette, a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni, ahogyan a C-vitaminról sem szabad megfeledkezni. To­vábbá a pedagógusok is tehetnek a gyermekek egészségéért, például ha szünetekben a friss levegőre viszik őket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik.

Kézmosás, reggeli, vitaminpótlás - ezek mind segíthetnek a fertőzéses betegségek elkerülésében. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Kézmosás, reggeli, vitaminpótlás – ezek mind segíthetnek a fertőzéses betegségek elkerülésében. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– A gyógyulás általában ezeknél a fertőzéses eredetű fel­­ső légúti megbetegedéseknél viszonylag gyors, hiszen a szervezet maga győzi le, a kü­­lönböző gyógyszerek csupán tüneti terápiák, ezek ellen nincs igazán gyógyszeres kezelés. Ilyenkor mindig felmerül az antibiotikum szedésének kérdése, az esetek kilencven szá­­zalékában azonban nincs szükség rá, sőt hosszú távon akár káros is lehet a felesleges szedése – magyarázta.


Az időben való lefekvés, a kellő mennyiségű folyadékbevitel is sokat segít, valamint nem sza­bad reggeli nélkül óvodába és iskolába engedni a gyermeket. 


Bár ritkán fordulnak elő immunzavarok, mégis érdemes tudni, hogy kóros tünetek esetén mindenképpen orvos segítségét kell kérni, például ha a gyerek súly­­gyarapodása, idegrend­sze­rének fejlődése elmarad a kortársaiétól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!