Szeged és környéke

2016.01.11. 21:54

Ismeretlenek gyújtogatják a hajléktalanok kunyhóit

Szeged - Hajléktalanok kunyhóit gyújtogatják ismeretlenek Szegeden - állítják utcai szociális munkások. Csurár Irénnek vasárnap égett porig a kunyhója a Szabadkai úton. Az 57 éves nőt tegnap elvitték a fiához a máltaisok. A tűzoltók nem tudnak szándékos gyújtogatókról. A vasárnapi eset miatt nem indult tűzvizsgálat.

Munkatársunktól

– A villamosmegállóban töltöttem az éjszakát, de hajnalban visszajöttem a leégett kunyhómhoz, és lefeküdtem a földre – mondta [namelink name="Csurár Irén"] a szociális munkásoknak hétfő délelőtt. Megírtuk, vasárnap délután leégett az 57 éves hajléktalan nő kecskési vasúti átjárónál, a bozótosban álló kalyibája. A nő a fiáéknál lakott pár napot újévkor a városban, és amikor vasárnap hazaért, elmondása szerint már lángolt a kunyhója. Mindene elégett, csak az a ruhája maradt, amit rajta volt. Elmondása szerint már máskor is felgyújtották ismeretlenek a hajléktalanok Szabadkai úti tanyáját.


– Tavasszal így égett meg a férjem, aki pár hónapra rá meghalt – mondta Csurár Irén, aki elmondása szerint hat éve hajléktalan.


[namelink name=" Barta Edit"] és [namelink name="Tari Antal"], a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai szociális munkásai szerint az utóbbi időben több ilyen tűzeset is volt Szegeden – a Ballagi-tónál és a Bertalan híd alatt. Úgy vélték, többen lehetnek, akik felgyújtják a hajléktalanok kunyhóit, viskóit.


Csurár Irént régóta látogatja a két szociális munkás. – Amikor hétfő reggel elolvastuk az újságban, hogy mi történt, összeszedtünk egy kis élelmet, ruhát, takarót, és jöttünk a Szabadkai útra. De itt nem maradhat Irén, a másik kalyibában ugyanis, amiben a maradék kis élelmét és a fát tartja, nem tud aludni, mert beázik, és nincs benne ágybetét – mondta Barta Edit.

 

Ismeretlenek gyújtogatják a hajléktalanok kunyhóit. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Hajléktalanszállóra nem megyek – közölte az 57 éves nő, aki a szociális munkások elmondása szerint analfabéta, nem tud tájékozódni az utcán. Irént korábban elvitték egy pszichológiai vizsgálatra, de értékelhetetlen volt a tesztje. Először azt hitték, nem vette komolyan, de rájöttek, olyan szinten van, mint egy óvodás.


– Tavaly ősszel egy hónapot dolgozott közmunkásként, de azóta nem kapott újabb munkát. Megtanítottuk, hogyan jut el dolgozni. Most havi 22 ezer 800 forintból él, amit mi kapunk meg, és kihozzuk neki – mondta Barta Edit. – Sepregettem és levelet gereblyéztem. Volt, hogy hazafelé eltévedtem, de leintettem a rendőröket, akik hazahoztak – mondta az 57 éves nő.


 A máltaisok tegnap visszavitték Csurár Irént a fiához. A kis szegedi panellakásban nyolcan laknak vele együtt.

Nem indítottak tűzvizsgálatot


– Nincs arról tudomásunk, hogy valaki vagy valakik gyújtogatnák a hajléktalanok kunyhóit Szegeden – mondta Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hangsúlyozta, ezeknél a tűzeseteknél akkor indítanak tűzvizsgálatot, ha felmerül a szándékosság gyanúja, és a kárérték meghaladja az 50 ezer forintot. Elmondta, amikor tavaly kigyulladt egy hajléktalan kunyhója, aki meghalt a tűzesetben, vizsgálták a tűz okát. Megállapították, főzés miatt keletkezett a tűz. A Szabadkai úton vasárnap történt ügyben nem indítottak tűzvizsgálatot.

Nem folytat nyomozást Szegeden a rendőrség a hajléktalanok utóbbi időben leégett kunyhói, a tűzesetek ügyében - válaszolta ma lapunknak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!