Szeged és környéke

2019.02.15. 13:00

Ismerkedjenek meg Bertalannal, a bevásárlókocsival - egyre kevesebb barátja kószál majd szabadon

Otthona közelében vette észre a szegedi Falusi Lívia a bevásárlókocsit, amely hol itt, hol ott tűnt fel. Az első vicces képaláírásból sorozat kerekedett: Bertalan és barátainak titkos életét jó másfél éve követi az ötletgazda. Mi is a kocsik nyomába eredtünk.

Farkas Judit

- Annak idején, amikor sétálgattam a kicsi gyerekemmel meg a babakocsival, és egyébként be voltam zárva a négy fal közé, sokáig állt egy tescós kocsi a házunk előtti téren, tele szeméttel. Azzal szórakoztam, hogy ahogy változott a szemét tartalma, mindig kitaláltam magamnak történeteket, mi történhetett az este, hogyan került bele az adott szemét - bútorok darabjai, virágok, ilyesmi. Egyszer csak eszembe jutott, hogy lefényképezzem – mesélte Falusi Lívia, aki több mint másfél éve mutatja be a facebookon Bertalan kalandjait, ismerősei nagy megelégedésére.

 

- Itthonról a nagytescót érintve megyek munkába, és volt, hogy hét darabot számoltam össze egy körülbelül 1-másfél kilométeres szakaszon. Most csak a környékünkön kettő van, de ezek úgy két hónapja itt laknak

– tette hozzá a harmincas éveiben járó adminisztrátor, aki azon is gondolkodott a játék kapcsán: vajon hosszú távon mi történik az eltolt bevásárlókocsikkal?

Egy bevásárlókocsi titkos élete - Bertalan új barátnője bejelenti, hogy gyereket vár. Fotó: Falusi Lívia

Mi is kíváncsiak lettünk, milyen sors vár az „elkószált" kocsikra, és hogy kerülnek oda, ahol nem számítana rájuk az ember. Találtunk egyet januárban a Vám téri villamos-megállóban, teli hóval: azon elmélkedtünk, vagy a hóeltakarítóknak segített valaki, vagy akciós a hó az üzletláncnál, mivelhogy túlkínálat van belőle. Még a Zápor-tóból is halásztak már ki bevásárlókocsit, írtuk már tíz éve is. Van, hogy szabálytalanul parkolnak, van, hogy messzire vándorolnak állomáshelyüktől.

Egy éve a Napi.hu-n jelent meg egy bevásárlókocsikkal foglalkozó cikk, amelyből kiderül:

 

„a Tesco 50 ezer darabos bevásárlókocsi-flottáját évente kétszer leltározza. Az ellenőrzés során a javítható kocsikat megszerelik és felújítják, a tönkrement kocsik helyére pedig újakat állítanak be. A leggyakoribb meghibásodások között a kerékmegszorulás, a rozsdásodás, az érmetartó meghibásodása és az eltulajdonítás szerepel."

Országosan több alkalommal indult már eljárás bevásárlókocsi-lopás miatt – egy 2017-es szekszárdi ügyről például itt olvashatnak. 2015-ben Miskolcon egy pár akarta hazatolni a kocsiban a vásárolt holmit - tavaly nálunk is történt emiatt sajnálatos félreértés, de a helyzet megoldódott.

 

Egy bevásárlókocsi titkos élete - Bertalan ipari kémkedéssel szerez egy kis mellékest. Fotó: Falusi Lívia

Szegeden az utóbbi egy évben nem történt bevásárlókocsi-lopásról bejelentés - tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A Tesco sajtóosztályának is feltettük a kérdést: hogyan tünedeznek el a bevásárlókocsik, és visszakerülnek-e rendeltetési helyükre? Hallottunk már kósza szóbeszédet fiatalokról, akik "ralizni" kötöttek el egy-egy kocsit buliból hazafelé vagy hazatolták a nagybevásárlást, de keringenek pletykák arról is, hogy fémhulladékként végzik Bertalan eltűnt sorstársai.

 

„Valóban előfordul, hogy különböző okokból elkerülnek a bevásárlókocsik az áruházaink területéről. Ilyen esetekben munkatársaink összegyűjtik a hiányzó darabokat a környékről. Ez történhet az áruházvezető kérésére, illetve lakossági bejelentés, vagy hatósági szervek bejelentése alapján is

– tudtuk meg a Tesco Sajtóosztályától. A válaszukból az is kiderült, hogy Szegeden is hoztak – sikeres - intézkedést annak érdekében, hogy kevesebb kocsi tűnjön el. A Rókusi körúti áruházban bevezették, hogy csak 100 forintos érmével lehet használni a kocsikat - korábban a használatuk ingyenes volt. Az intézkedésnek lett foganatja.

Egy bevásárlókocsi titkos élete - Bambusznááád, majomkenyééérfa! Fotó: Falusi Lívia

"Az érmés rendszer bevezetésével úgy tapasztaljuk, sokkal inkább visszakerülnek a bevásárlókocsik a helyükre." - így írta le a helyzetet a sajtóosztály.

Lehetséges tehát, hogy Bertalan és bandája eltűnik a közterületekről - legtöbbször a Tesco kocsijaival találkoztunk, valószínűleg éppen a korábbi ingyenesség miatt. Az emberek nem hagyják veszni a százasukat, de addig is lessünk bele Bertalanék titkos életébe a mellékelt galériában – a fotókat a készítő képaláírásaival közöljük.

Egy bevásárlókocsi titkos élete - Bertalant elhagyja a felesége, nyilvánvaló indok miatt. GALÉRIA. Fotó: Falusi Lívia


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!