Szeged és környéke

2013.06.29. 20:43

Ismét legyőztük a keleti frankokat!

Ópusztaszer - A dicsőséges Pozsonyi csatára emlékeztek Ópusztaszeren. 2000 íjász nyílzápora tisztelt a hősök előtt. Idén először átadták az Arany Nyílhegy-díjat is.

Segesvári Csaba

Nagyszabású hadibemutatóval szórakoztatták a nézőket szombaton a VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozón az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban: több ezren látogattak ki, hogy újra átéljék a dicsőséges Pozsonyi csata főbb mozzanatait. Hatodik alkalommal gyűltek össze az íjászok a történeti emlékparkban, az érdeklődők magyar és avar gyalogos vívásbemutatóval, a Kassai Lovasíjász Iskola hadibemutatójával is megismerkedhette. Kürtszóra, élő zenére vonultak helyükre az íjász tizedek, majd kezdetét vette a pozsonyi csata emlékezete, hatalmas történelmi élőképpel.

 VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozón az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A 907. júliusában zajlott csatát a magyarság első honvédő háborújának is tartanak, egyes források szerint a magyarok a két és félszeres túlerőben lévő bajorokra mértek megsemmisítő csapást. A látványos hadi bemutató közben a nézőket történelmi hitelességű narráció segítette, így megtudtuk, a magyarok célja az volt, hogy a számbeli túlerőben levő, de megosztott ellenség ne egyesülhessen egy döntő csapásmérésre. Ezért a magyar csapat lovas íjászai július 5-ére teljesen felőrölték a Ditmár vezette seregrészt, megsemmisítették a Luitpold őrgróf vezette sereget is. A legenda szerint az üldöző magyar lovasság levágta a menekülőket, majd Ennsburghoz érve színleg megfutott. A vár őrsége lépre ment, és üldözésükre indult. A visszaforduló magyar lovasság megsemmisítette az „üldözőket".

 VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozón az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A pozsonyi győzelem előtt tisztelgett az a mintegy 2000 íjász, akik egymás után négy nyilat lőttek az ég felé. – Kitartó és önfeláldozó szervezői munkáknak köszönhetően, az Íjásztalálkozó és Nyílzápor mára, Istennek Hálaadásával a világ legnagyobb íjász találkozója lett, köszönettel tartozunk nekik erőfeszítésükért – mondta [namelink name="Kertész Péter"]. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója Arany Nyílhegy-díjjal köszönte meg [namelink name="Magyar Anna"], a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének sokéves munkáját, valamint [namelink name="Kassai Lajos"], a lovasíjász sportág létrehozója és az erdélyi Pusztai Farkasok Íjászegyesületet is, amelyet [namelink name="Bokor Zoltán"] Csaba képviselt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!