Szeged és környéke

2017.11.08. 07:35

Izraeli befektetők érdeklődnek a torzóként álló kisteleki gyógyszálló iránt

Kistelek - Még egy fillért sem fizetett vissza a 822 millió forint uniós és állami támogatásból a kisteleki gyógyszállót felépítő cég, amellyel nyáron bontott szerződést a minisztérium. A félbemaradt ingatlan iránt érdeklődik egy izraeli befektetőcsoport.

Sz. C. Sz.

Kisteleki gyökerek


– Nem akarja megvenni az önkormányzat a gyógyszállót – mondta kérdésünkre Nagy Sándor. Kistelek polgármestere hozzátette: nemrég egy izraeli befektetőcsoport kérte el tőle a projektmenedzser számát. A csoport egyik tagjának kisteleki kötődése van, és a napokban járt osztálytalálkozón Kisteleken.

Négy hónappal ezelőtt beszéltünk utoljára Gulyás Zoltán projektmenedzserrel, a kisteleki gyógyszállót építő cég, a Royal Casa Kft. korábbi tulajdonosával (2017. július 4.: Egy torzó maradt az uniós pénz elégetése után, és lehet, hogy az is marad).


– Végtelenül csalódott vagyok – nyilatkozta akkor Gulyás Zoltán, aki elmondta, az irányítóhatóság felmondta a támogatási szerződést, és visszakéri a 822 millió forint uniós és állami támogatást, amit adójellegű követelésként hajt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A projektmenedzser nem kívánt arról nyilatkozni, hogyan, miből fizetik vissza a több száz millió forintot. Azt azonban elárulta, hogy a Royal Casának csak a kisteleki gyógyszálló a vagyona, lévén, hogy projektcégként jött létre erre a beruházásra.


Kistelek határában 2014-ben kezdték el építeni a gyógyszállót, ami pénz hiányában 2015-ben leállt. Addig elvégezték a beruházás kétharmadát, de elfogyott a saját forrás, valamint az uniós és állami támogatás. Gulyásnak nem sikerült befektetőt találni a befejezésre, így két éve torzóként áll a gyógyszálló a kisváros határában.

 

Még egy fillért sem hajtott be a NAV a 822 millió forintból

Még egy fillért sem hajtott be a NAV a 822 millió forintból.

 – Semmi sem történt négy hónap alatt, amióta a Nemzetgazdasági Minisztérium felmondta a szerződést – mondta pénteken lapunk érdeklődésére Gulyás Zoltán. A projektmenedzser elmondta, tulajdonilag továbbra is a Royal Casa Kft.-é a kisteleki gyógyszálló. Megismételte, a 822 millió forint uniós és állami támogatást adójellegű követelésként hajtja be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

– Erről kaptam értesítést a NAV-tól, de azóta semmi sem történt. Nemhogy a támogatás törlesztése nem kezdődött meg, de semmi nem kezdődött meg – mondta Gulyás Zoltán, aki kérdésünkre közölte, még egy fillért sem kellett visszafizetnie a Royal Casának.


Hogy miből fizetné vissza? Az egyetlen vagyontárgyából, a félbemaradt gyógyszállóért kapott pénzből. Ám hiába néztük a nagy ingatlanportálokat, nem láttuk, hogy a Royal Casa hirdetné a kisteleki gyógyszállót. Miért? – kérdeztük Gulyás Zoltántól.


– Miután felmondták a szerződést, nem én rendelkezem az ingatlannal, tehát én nem kínálhatom eladásra a gyógyszállót. Azt csak a Magyar Államkincstár hirdetheti meg – mondta a projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!