Szeged és környéke

2008.04.09. 23:40

Jajgatás és feloldozás a csontkovács vizsgálóasztalán

Szeged - Lumbágón, térd- és nyakfájdalmon, becsípődésen, sérven is tud segíteni néhány kezeléssel a népi csontkovácsmesterség egyik utolsó mohikánja. Szegedi rendelésén a módszereken kívül megtudtuk, miért fontos a csontkovácsfelvételin a dobókocka- és bolhatapogatás.

Tombácz Róbert

– Még 85-ben történt, hogy beteg disznóihoz hívott egy medgyesegyházi férfi. Mondtam neki, hogy olyan lumbágóm van, fölállni se tudok. Felajánlotta, hogy átjön, és segít lábra állni, ha utána én is segítek a disznóin. Nagyjából öt percig nyomkodott két ponton, és elmúlt az idegbecsípődésem – magyarázta szegedi rendelésén Garzó Péter battonyai állatorvos, hogyan is kezdődött kapcsolata a csontkovácsmesterséggel.

Megfogta a bolhát

Nem volt könnyű a férfi tanítványává válni. Azt mondta, csak akkor tanítja meg Garzót a népi csontkovácsok ősi szakmájára, ha a vászongatyán keresztül megérzi és megfogja a bolhát. Sikerült.

Az ismerőinek magas életkora miatt kihalóban lévő gyógymód valóban ősi: több száz, mások szerint ezer éve a Kárpát-medencei orvosi hagyományok része. Módszereivel már a honfoglalók lovainak sántaságát is kezelték, és az emberek leblokkolt ízületeit, becsípődött, összenyomódott idegszálait is helyrerakták. Manapság összesen hárman-négyen űzik ezt az országban. Veleszületett készségre, különleges tapintóérzékre van szüksége a népi csontkovácsnak – hangsúlyozta Garzó doktor, aki tanítványjelöltjeit is speciális felvételi elé állította. Dobókockát tett a kezükbe, és tapintás alapján kellett megmondaniuk a felső számot. Mindössze ketten teljesítették.

Garzó Péter Mészáros Tibor Csontjait ropogtatta. Fotó: Miskolczi Róbert

Garzó Péter Mészáros Tibor Csontjait ropogtatta.
Fotó: Miskolczi Róbert

Túlterhelt fiatalok

Nehezen mozgó, idős férfi lép a rendelőbe: Kordás Sándor ötödik alkalommal jár itt csípőtáji fájdalomra panaszkodva. Azt mondja, minden kezelés után érzi a javulást. Egy még hátravan a kúrából – emlékezteti a csontkovács, aki szerint porckorongsérv lehet a fájdalmak hátterében. Miután a vizsgálóasztalra fekszik a páciens, deréktájon erősen benyomja, és úgy tartja hüvelykujját. Ezt lézeres akupunktúrás kezelés követi. Garzó doktor ugyanis akupunktúrával és akupresszúrával is foglalkozik. Géppel egyes pontokra világít huzamosabb ideig – ezzel a modernizált megoldással elkerülheti a tűszurkálást.

Műtét nélkül

Garzó Péter állítja: a porckorongsérvműtétek, illetve a porckopás miatti térdműtétek 85 százalékát el lehet kerülni, ha valaki rendszeresen jár csontkovácshoz, aki átmozgatja és használható állapotba hozza az akár tíz éve nem mozgó, „blokkolt" ízületet. Heti egyszer hat héten keresztül van szükség kezelésre, majd – ha szükséges – a kúrát negyedévente meg kell ismételni. Egy kezelés – ami nagyjából öt perctől húszig tarthat – ára: hatezer forint.

– Fiatalok is jönnek, mert egyre több köztük a túlterhelt, túlhajszolt. Náluk a derék-, nyaki és gerincfájdalom jellemző – mondta el a bevilágítás közben. A csigolyák közti „nyaki blokkokat" pár kezeléssel fel lehet oldani, látványos a javulás – ígéri a csontkovács, miközben fizet és távozik a hálás Kordás Sándor.

Lumbágó, esküvő előtt

– Jó napot, doktor úr! Úúú, valahogy rendbe kéne hozni, áááá, mert a lányom jövő héten megy férjhez – mondja nyilallásoktól gyötört hangon a megtört derékkal érkező Mészáros Tibor. Akinek volt már lumbágója, tudja, mit érezhetett a Pick Klub tulajdonosa. A háziorvostól injekciót kapott az idegbecsípődésre, de így is alig tudott beszállni a kocsijába. A csontkovács lassan az asztalra fekteti, majd rendszeres jajgatás, és a válaszként minden alkalommal elhangzó bocsánatkérés közepette kemény „szálkihúzásba" kezd. Később állva is megnyomkodja a férfit, majd átkarolva megropogtatja a csontjait.

A nagyjából hat-nyolc perces kezelés végén Mészáros Tibor elképedve érezte a jótékony hatást. Rögtön meg is kérdezte, hogy dolgozhat-e másnap. A csontkovács engedélyezte, de kézmosás közben hozzátette: csak semmi emelgetés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!