Szeged és környéke

2016.07.27. 21:00

Játszótéri botrányok: Pusztaszer 24 millió forintos pert nyert

Szeged, Pusztaszer - Pusztaszeren épült az első olyan játszótér az országban, ami miatt az Európai Unió vizsgálatot indított, és visszaköveteli a támogatási összeget, mert szerinte több fejlesztésnél is csalás történt. Pusztaszernek nem kell visszafizetnie a 24 millió forintot. A Szegedi Vadaspark időközben megvette a játszótérmutyi túlárazott hintáit és libikókáit.

Szabó C. Szilárd

Fideszes játszóterekként emlegetik a sajtóban – pár napja a Népszabadságban jelent meg cikk – azokat a játszótereket, amelyek megépítését 1,8 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió. Az EU csalás elleni hivatala vizsgálatot indított, és megállapította, nálunk épültek meg Európa legdrágább játszóterei. A szabálytalanságok miatt az Unió visszaköveteli a támogatási összeget.


2009-ben és 2010-ben száznegyvenöt, döntően kistelepülési önkormányzat jelentkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiírt játszótérpályázatra. A munkát javarészben már a kormányváltás után végezték el, szinte mindet ugyanabban a konstrukcióban. Az MVH ellenőrei mindent rendben találtak.

Centire, minőségre és árban

– Nálunk épült meg az első ilyen játszótér még 2009-ben 24 millió forintból – mondta lapunk érdeklődésére [namelink name="Máté Gábor"]. A közel 1500 lakosú Pusztaszer polgármestere hangsúlyozta, centire, minőségre és olyan áron épített fajátszóteret a faluban a kivitelező Bauble Kft., amire pályáztak. A település első embere szerint náluk nem volt túlárazás, túlszámlázás, de rögvest hozzátette, nem az ő tiszte megítélni, hogy drága vagy sem a pusztaszeri játszótér. – Egy biztos, mindenben megfelel a kor követelményeinek, már hét éve üzemel, és még mindig jó állapotban van – mondta a polgármester.


Amikor a Miniszterelnökség értesítette Pusztaszert, hogy vissza kell fizetnie a 24 milliót – amit egyébként az állam utalt „önkormányzatok működőképességének megőrzése" címén a településeknek, miután az Unió feltárta a szabálytalanságokat –, az önkormányzat bírósághoz fordult. A falu kevesebb mint 100 millió forintból gazdálkodik.

Ketten előzetesben, egy ember szökésben

– Többek között azért is fordultunk bírósághoz, mert a rendelkezés szerint öt éven belül kell jelezni, ha szabálytalanság miatt visszakövetelik a támogatási összeget. A Miniszterelnökség azonban ezt két nappal túllépte. Jogerősen megnyertük a pert. Kimondta a bíróság, nem jogszerű a pénz visszaigénylése. A 24 millióhoz nem nyúltunk, zároltuk a számlánkon. A pénz sorsáról év végéig születik döntés – magyarázta Máté Gábor pusztaszeri polgármester.

Pusztaszer 24 millió forintos pert nyert. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Megírtuk: csaltak és pénzt mostak egy offshore cég közbeiktatásával a szegedi vadasparki játszótérügyben a gyanú szerint (200 milliót loptak el a gyanú szerint, 2016. április 22.). A vadasparki játszótér és interaktív tájékoztatási rendszer tényleges bekerülési értéke a gyanú szerint a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési értéknek (260 millió – a szerk.) csupán 15-20 százaléka volt. Erre a projektre 185 millió forint támogatást nyert az Európai Uniótól az azóta már felszámolás alá került szegedi Titan Project’s House Kft. Az ügyben nyomoznak, két személy már előzetesben van, a harmadik személlyel szemben pedig európai elfogatóparancs van érvényben.

Levonják a bérletidíj- tartozásból

Megírtuk, 22 millió forintért hirdette meg a felszámoló a Cégközlönyben a vadasparki játszótér eszközeit. 12 millió forintra taksálta az 500 négyzetméteres játszótér tizenhat játékelemét (hintákat, libikókákat stb.), valamint 10 millió forintra az öt információs érintőképernyős konzolt. A fenti eszközökre pályázni kellett.


– 7 millió 360 ezer forintért vettük meg a játszótéri eszközöket – mondta érdeklődésünkre Veprik Róbert. A Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, mivel a Titan több millió forint bérleti díjjal tartozik a vadasparknak, ezt a pénzt a tartozásból vonja le a felszámoló. Az érintőképernyős konzolokra kiírt pályázat sikertelen volt. Vélhetően amiatt, mert 2014 októberétől akadozott, tavaly pedig már nem is működött a vadasparkban az interaktív tájékoztató rendszer. Már senki sem frissítette a szoftvert, és nem tartotta karban a berendezéseket. Ugyanakkor Veprik elmondta, megfontolják, pályázzanak-e második körben a konzolokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!