Szeged és környéke

2019.09.10. 12:30

Javuló adatok: nőtt a gyermekvállalási kedv, többen kötöttek házasságot - Körkép a megye egészségéről

Nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, bár továbbra is fogy Csongrád megye lakossága. A legtöbben még mindig szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg, de a daganatos megbetegedések száma is magas. A szakemberek közben már a klímaváltozás következményeire is készülnek.

Jeszenszky Zoltán

Népbetegség a magas vérnyomás

Mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, túlzásba vitt al­­koholfogyasztás és sózott, zsíros ételekre épülő étrend. Ezek a leggyakoribb okai a magas vérnyomásnak, a szívbetegsé­geknek és az infarktusnak. Csongrád megyében minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, minden negyedik pedig rosszindulatú daganatos betegségben. A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a légző­rendszer betegségei váltak a harmadik leggyakoribb halál­okká. A megyében a szálló por jelenti a legnagyobb problémát: 2017-ben 39 esetben lépte át a levegőben a por koncentrációja az egészségügyi határértéket, de csak 5 esetben kellett a riasztási szintet elrendelni. Az allergiát okozó parlagfű fű is intenzíven virágzik. Ma már arra kell számítani, hogy az időjárás függvényében a gyomnövény pollenjei akár október végig okozhatnak kellemetlen tüneteket. Ősszel folytatódik a lányok méhnyakrák elleni védőoltása. Kötelező lesz a bárányhimlő elleni oltás, és a szakemberek az influenza szezonra is felkészültek. A 60 évesnél idősebbek és a krónikus betegek ingyen jutnak hozzá. Jut mindenkinek oltóanyag, mivel az előző években is a készlet alig több mint fele fogyott el.

Évtizedes rekord a házasságkötésekben

A KSH adatai szerint nőtt a gyermekvállalási kedv, de az élve születések száma 2017-ben még mindig alatta maradt az országos átlagnak. A házasságkötések száma tízéves rekordon áll: kétezer pár döntött úgy, hogy hivatalosan is összeköti az életét. A válásoké pedig évtizedes mélypontra csökkent: mindössze hétszáz bontóper zajlott a megyében. Az pedig egyenesen rendkívüli, hogy még soha nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalálozás száma, mint 2017-ben. Akkor nyolc gyermek nem élte meg az első születésnapját, tíz évvel korábban még 20 kisbaba hunyt el. A terhességmegszakítások száma is tovább csökkent. Csongrád megyében száz szülésre 27 abortusz jut, azaz kevesebb mint az országos átlag. Azonban a kedvező demográfiai folyamatok sem tudták megállítani a népességfogyást. Egy év alatt 1200 fővel csökkent a megye lakosságszáma. Ennek elsősorban a természetes fogyás az oka: vagyis évtizedek óta többen halnak meg, mint ahány gyermek születik. Látványosan nőtt viszont a születéskor várható élettartam: a férfiak 73, a nők 79 évre számíthatnak, ami jobb, mint az országos átlag. A fejlődés akkor mellbevágó, ha az ezredforduló adataival vetjük össze: a férfiak átlagosan 6 évvel, a nők 3 évvel tovább élnek.

Nyakunkon a klímaváltozás

A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt a megyében is gyakoribbak lesznek a hőhullámok és a hőségriadók. Az extrém meleg még az egészséges em­­beri szervezetet is megviseli, de a szív- és érrendszeri betegsé­gekben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetbe kerülnek. Ha a napi középhőmérésklet meghaladja a 27 Celsius-fokot, akár 30 százalékkal is nőhet a napi halálozás. A klímaváltozás miatt pedig három olyan szúnyogfajta is megjelent az országban, ami eddig elkerülte a régiót. A tigrisszúnyog és társai olyan egzotikus fertőző betegségeket terjeszthetnek, mint a dengue-láz, chikungunya-láz vagy a zika vírus. Ezeket a trópusi kórokat még nem észlelték az országban, de a szakemberek szerint 5-10 éven belül Csongrád megyében is megjelenhetnek. Pánikra azonban semmi ok, mivel az esetek 98 százalékában enyhe lefolyású betegséget okoznak és jól gyógyíthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!