Szeged és környéke

2010.01.22. 22:06

Jégre lépni tilos!

Az elmúlt hónapokban az átlagosnál több csapadék hullott Csongrád megyében – a hőmérséklet azonban megfelel az ilyenkor szokásosnak. Sokan várják, hogy tartós legyen a hideg, és befagyjanak a kistavak.

Bereczky Diána

Nem várható újabb jelentős mennyiségű hóesés a következő napokban, legközelebb jövő hét közepén eshet eső, ónos eső vagy hó. Hogy melyik, az a térségünkbe érkező mediterrán ciklontól függ, ennek hatását viszont ennyivel előre nem lehet megjósolni – mondta Aszalos István, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi regionális Központjának meteorológusa. Az elmúlt hónapokban a sokéves átlaghoz képest 20-30 milliméterrel több csapadék hullott.

– 1951 óta csak egyetlen tél volt, amikor egyetlen hótakarós napot sem jegyeztünk: a 2006–2007-es évben. Ez azt jelenti, hogy a talajfelszínt borító hó vastagsága nem érte el az egy centimétert. Évente átlagban 41 hótakarós nap van, 1989–1990-ben viszont csak egy volt, 2000–2001-ben három, de egy évvel később már 67 havas napot jegyeztünk fel. Idén eddig 16-ot. Semmiféle egyértelmű tendencia nem mutatható ki, hogy számuk csökkenne vagy nőne.

A szegedi Búvár-tó jegére sem ajánlatos még rálépni. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi Búvár-tó jegére sem ajánlatos még rálépni.
Fotó: Schmidt Andrea

Sokan várják, hogy tartós legyen a hideg, és befagyjanak a kistavak Szegeden. Az emberek ilyenkor a tiltás ellenére is rámennek a jégre korcsolyázni, csúszkálni, pedig ez balesetveszélyes. Emlékezzünk csak a bő egy évvel ezelőtti esetre, amikor egy kisfiú alatt beszakadt a pláza mögötti Búvár-tó jege. A Sziksóstó jegén is történt már baleset, igaz, nem a beszakadt jég miatt. Egy traumatológus törte el a bokáját, aki a tiltás ellenére ott korcsolyázott. Megyeri Árpád, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott őrsparancsnoka szerint Szegeden jelenleg nincs olyan szabad víz, ahol a jégvastagság megengedné a korcsolyázást. – Ehhez legalább 12 centiméteres páncél kellene. Szegeden és környékén egyébként is csak a kijelölt helyen szabad jégre menni, ilyen most nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!