Szeged és környéke

2010.02.07. 19:05

Jegyeket, bérleteket!

Szeged - A közösségi közlekedésben csak az vehet részt, akinek jegye vagy bérlete van, kivéve a hat éven aluliakat és a 65 év felettieket, akik ingyen utaznak. A potyaút akár 23 ezer 500 forintba is kerülhet Szegeden – az ellenőrök nem népszerűek.

Bereczky Diána

Minden hónap 5-én nagy a forgalom a menetjegy-árusítóknál, hiszen az előző havi szelvények érvényessége aznap éjfélkor jár le. Sorban állt a kisgyermekes Eszter is, akivel a Dugonics téren beszélgettünk. – Muszáj bérletet venni, mert villamossal hordom a kicsit a bölcsibe, így olcsóbb, mintha mindennap jegyet vennék. Nem éri meg bliccelni, túl magas a büntetés – mondta. A középkorú Klári nemcsak magának, a fiának is vett bérletet. – Nemrég megbüntették a gyereket, de erről csak akkor értesültem, amikor megérkezett egy több mint 20 ezer forintos csekk – kifogásolta.

A jegyellenőr nem túl népszerű, erről meggyőződhettünk, mikor kettejüket elkísértük a 4-es villamos vonalán.

Írja meg saját tapasztalatait!

Ha került már kellemetlen helyzetbe a jegyellenőrrel, akkor írja meg az [email protected] e-mail címünkre. A legjobb sztorik felkerülnek az internetre.

 – Jó napot kívánok! Legyenek szívesek a jegyeket és bérleteket bemutatásra előkészíteni! – hangzott fel a jól ismert felszólítás.
Az utasok többsége szó nélkül tett eleget a kérésnek. Egy idősebb bácsi azonban, aki szemmel láthatóan elmúlt 65 éves, odaszólt a mellette ellépő ellenőrnek: – Mutassak valamit? Nem? Na azért, mert van jobb dolgom is! – mondta, majd fennhangon közölte, hogy elmúlt 81 éves, hagyják őt békén. Az ellenőrök eközben folytatták munkájukat. A bérletekhez személyi igazolványt kértek, a fiatalabbaktól pedig diákigazolványt. A tizenéves Enikőt ez utóbbi idegesíti. – A diákomat a többi iratommal együtt a pénztárcámban tartom, macerás elővenni – magyarázta. A villamos közepén két hajléktalan férfi „akadt fenn a hálón". – Baj, hogy nincs jegyünk? Nem szállhatunk le, mert időre kell mennünk! – jelentette ki egyikük, majd felszólításra végül mégis leszálltak.

Az ellenőrök a becsületes utasokért dolgoznak. Fotó: Frank Yvette

Az ellenőrök a becsületes utasokért dolgoznak.
Fotó: Frank Yvette

A szelvényeket ellenőrző Krisztián már meg sem lepődik, ha a bliccelő „beszól" neki. – Az utasok gyakran akarnak meggyőzni saját jogaikról, miközben elfeledkeznek kötelezettségükről: ha utazni szeretnének, jegyet kell váltaniuk – fogalmazott.

A pótdíjak összege

Bálint Ákos, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közlekedésszervezési divízióvezetője hangsúlyozta: az ellenőrzésnek nem a büntetés a célja.

– Az ellenőrök a becsületes utasokért dolgoznak. Azért, hogy nekik ne kelljen drágább jegyet váltani csak azért, mert mások bliccelnek. Butaság, amit néhányan hangoztatnak, hogy az ellenőröknek ki van adva egy „büntetési minimum"; ha valakinek van érvényes szelvénye, azt nem tudják megbüntetni. Ha valaki jegy, bérlet nélkül utazik, vagy nem tudja igazolni a kedvezményre való jogosultságát, büntetést kap. A helyszínen, illetve 3 napon belül 6 ezer forintot kell fizetnie. Harminc napon belül 10 ezer 500 forint a büntetés, ezen túl 23 ezer 500 forint. Ha valaki csak otthon felejtette a bérletét, és ezt 3 munkanapon belül bemutatja, csak 800 forintot kell fizetnie az ellenőrzéssel megbízott Dakört Kft. irodájában, a Kossuth Lajos sugárút 50. szám alatt – tájékoztatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!