Szeged és környéke

2009.08.24. 20:41

Jó évadot zárt a szegedi szabadtéri

Szeged - Erős évadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok, a fesztivál előadásait 62 ezer néző látta, és a gazdasági válság ellenére is sikerült teljesíteni a 360 millió forintos jegybevételi tervet.

Hollósi Zsolt

A nyári fesztiválok a gazdasági válság miatt idén kétségek közepette vágtak neki a szezonnak. Júniusban a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. igazgatója, Bátyai Edina is arról számolt be: míg korábban a legdrágább jegyek fogytak el leghamarabb, idén az olcsóbb belépőket keresték először. Bár nincs még pontos, lezárt statisztika, de az máris biztos, hogy az összkép végül sokkal jobb lett a vártnál, közel 62 ezren váltottak jegyet a produkciókra.

– A fesztivál előadásainak átlagos nézettsége 90 százalék fölött volt, ami egyben azt is jelenti, hogy sikerült teljesítenünk a 360 millió forintos jegybevételi tervünket – nyilatkozta lapunknak Bátyai Edina, aki azt is elmondta: látogatottság szempontjából a nyitóprodukció, a Cigányszerelem számít az idei kínálatból a legsikeresebbnek. A Lehár-operett mind a négy előadását telt ház előtt játszották. Hasonlóan jó eredményt ért el az Elisabeth: az öt előadás mindegyike 95 és 100 százalék közötti nézettséget hozott. Az István, a király két előre meghirdetett előadása is 100 százalékos volt, a néhány héttel korábban hétköznapra meghirdetett szereplőcserés pótelőadásra a jegyek 70 százaléka kelt el. A Béjart Ballet Lausanne Szerelemtánca 75, a tavalyról visszatért Turandot 70 százalékos nézőtér előtt ment két-két estén.

A Dóm téren marad a népszínházi profil. Fotó: Karnok Csaba

A Dóm téren marad a népszínházi profil.
Fotó: Karnok Csaba

– Továbbra is komolyan kell vennünk népszínházi mivoltunkat, mert csak a nagy előadásszámban játszott musical- és operettprodukcióink bevételéből tudjuk finanszírozni az opera- és a táncbemutatóinkat. Prózai játszóhelyünknek elsősorban az Újszegedi Szabadtéri Színpadot tekintjük, ahol ezen a nyáron szép sikerrel mutatkozott be a beregszászi színház társulata a Dekameronból készült Sólyompecsenyével. 89, illetve 92 százalékos nézettséggel ment a két előadás, ami azt mutatja, hogy van igény a prózára is – mondja a fesztiváligazgató.

 Nem kellett esőnap

Már az idei nyitóprodukció, a Cigányszerelem premierjét is megzavarta az időjárás: három esőszünettel tudták csak megtartani a bemutatót. A Lehár-operettre rájárt a rúd: a harmadik, július 10-i előadáson csak az első felvonást sikerült eljátszani, a szünetben esni kezdett, és nem is állt el órákig. A szabályzat értelmében megtartottnak tekintették az előadást, de másnap a nézőtér mögött felállított projektor segítségével végignézhették azok, akiknek előző este nem sikerült. A Szerelemtánc közönsége szerencsésebb volt: a második előadás utolsó öt percét mosta csak el az eső. A többi produkciónál csupán a próbákat zavarta meg az égi áldás.


A szabadtéri 2010-es programjáról – amely kapcsolódik a Pécs Európa kulturális fővárosa projekthez, emiatt kiemelten fontos Szeged számára – Bátyai Edina egyelőre nem árult el konkrétumokat. A műsortervet szeptember elején jelentik be, most a bemutatókról folytatnak tárgyalásokat. Információink szerint a 2008-as szezonhoz hasonlóan 2010-ben is négy új, saját produkciót állítanak színpadra, és összesen 16 előadást terveznek.

Korábbi tervek 2010-re

Bár a jövő évi programot még nem lehet tudni, korábban már írtunk arról, hogy a pécsi, a győri és a szegedi balettegyüttes összefogásával, Juronics Tamás irányításával készül egy nagyszabású táncprodukció Dante Isteni színjátéka alapján az EKF-projekt részeként. Úgy tervezték, ezt az előadást jövő nyáron nemcsak Pécsett és Győrben, hanem Szegeden, a Dóm téren is láthatja a publikum. Az elmúlt években a szabadtéri operettprodukcióit két nyáron is játszották, így jövőre is szerepelhetne a programban az idén bemutatott Cigányszerelem. Esedékes lenne a nemzetközi néptáncgála, valamint visszatérhetne akár a tavalyi worldmusical, a Szentivánéji álom is. Kesselyák Gergely karmester, a fesztivál művészeti vezetője várhatóan egy újabb népszerű operát állít színpadra jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!