Szeged és környéke

2007.12.27. 22:07

Jó vizsgajegyet kértek a szegedi diákok a Jézuskától

Szeged - A karácsonyfa alatt is tanulni voltak kénytelenek azok a hallgatók, akikkel tegnap találkoztunk az SZTE bölcsészkarán. Sok a vizsga, ilyenkorra is fel kell venni egyet – érveltek. Ám az is kiderült: a bejglievés megviseli a hallgatókat.

R. Tóth Gábor

Nem a bejglivel vagy az ajándékokkal, hanem az asszaszinokkal, illetve a johanniták regulájával foglalkoztak az elmúlt napokban azok az egyetemisták, akikkel tegnap találkoztunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Egyetem utcai épületében. A hallgatók ugyanis tegnap is vizsgáztak, vagyis a Jézuskától elsősorban jó jegyet kértek.

– Nyolc vizsgám van összesen, így a két ünnep között, sőt január 3-án is számot kell adnom tudásomról. Karácsony másnapján ki is hagytam emiatt egy családi összejövetelt. Muszáj volt tanulnom, a kettest meg kéne csapni – fogalmazott az első éves történész Szirányi Tamás, aki éppen a középkori lovagrendek történetét tanulmányozta. – A johanniták reguláját még átnézem – mondta társainak. Öten írásbeliztek.

A két ünnep között sem állt meg az élet a szegedi egyetemen.
Fotó: Schmidt Andrea

Oktatójuk, Hunyadi Zsolt, az SZTE BTK Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének adjunktusa még egy másik teremben vizsgáztatott, a középkori keresztes hadjáratokból. – Öten írnak. Azért vannak ilyen kevesen, mert a bejglievés általában megviseli a hallgatókat – osztotta meg velünk tapasztalatait az oktató, akinek viszont a tanulmányi és vizsgaszabályzat értelmében kötelező minden hétre meghirdetni egy vizsgaidőpontot, még akkor is, ha arra végül csak egyetlen tanuló jelentkezett.

– Odabenn most elég hideg van – mutatott a teremben körmölőkre az oktató. – Hiába fűtenek, levegős a rendszer, javasoltam a hallgatóknak, üljenek a radiátorokra.

Tumultus a folyosón, vizsgára váró hallgatók.
Fotó: Schmidt Andrea

Régen spóroltak

Korábban két ünnep között nem is volt nyitva a bölcsészkar épülete, így spóroltak a fűtéssel. Jellemző volt ekkoriban, hogy egyes tanárok csupán két-három vizsgalehetőséget biztosítottak, volt, aki például csak decemberben tartott számonkérést. A változtatásokra azért volt szükség, mert a diákok létszáma egyre nagyobb, ráadásul gyarapszik vizsgáik mennyisége is: a bölcsészkaron nem ritka a 10-12 alkalom sem egy-egy vizsgaidőszakban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!