Szeged és környéke

2016.10.12. 14:25

Jobban keresünk, mint egy éve

Tudta, hogy a közigazgatásban fizetik meg legjobban a fizikai munkásokat? És azt, hogy Csongrád megyében nem a bankszektorban a legmagasabb a szellemi foglalkozásúak bére? A számok azt mutatják, hogy nettó jövedelmünk több mint 8 százalékkal nőtt egy év alatt. Munkája nincs mindenkinek - köztük sok pályakezdőnek -, de a trend javuló.

Kovács András

A teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó keresetének országos átlaga 258 ezer forint volt 2016 első fél évében – a Csongrád megyei szám ennél szerényebb, 218 ezer forint. Az természetes, hogy a budapesti székhelyű cégeknél, intézményeknél dolgozók keresték a legtöbbet. Valamelyest papírforma, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek vitték haza a legkevesebbet – mi pontosan a középmezőnyben tanyázunk.


Egy év alatt országosan 6 százalékkal emelkedtek a bruttó és 7,6-del a nettó átlagkeresetek – Csongrád megyében ennél nagyobb volt a dinamika, számpárunk 6,5, illetve 8,2 százalék. Ez utóbbi, a nettó kerül a bankszámlánkra, szalagdiagramunkon is ezt mutatjuk meg ágazati bontásban.

 


Megyénkben a KSH szerint a legkevesebbet az egészségügyi szolgáltatásban és a vendéglátásban keresnek. – Ki kell termelni a bérleti díjat az IKV-nak, plusz a rezsi, a dolgozók tb-je, járulékai – mondja Holló János, a Mars téri Gulyáscsárda vezetője arra a felvetésre, miért nyomott a bérszínvonal a vendéglátásban. – Nyáron a terasz segít, de télen nagyon meg kell dolgoznunk a nulláért is – árnyalja a képet a csárdagazda.

 

Holló János csárdagazda

Holló János csárdagazda

Kicsit mélyebbre merülve a Csongrád megyei jövedelmi adatokban, érdekes, hogy a fizikai foglalkozásúak a közigazgatásban keresnek legjobban, és csak második helyezett az ipar, de harmadik már az információ-kommunikáció. Ez utóbbi területen a „hardvereseket" is megbecsülik.


Az átlagos nettó kereset országosan jellemzően a pénzügyi szektorban a legmagasabb, így van ez Csongrád megyében is. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy ha szellemi foglalkozásokra szűrjük a KSH megyei adatbázisát, az iparban és a tudományos és műszaki területen is nagyobb jövedelem érhető el, mint a bankoknál.

 

Dusha-Kiss Gábor: A naprakész programfejlesztő sokba kerül.

Dusha-Kiss Gábor: A naprakész programfejlesztő sokba kerül. Fotó: Karnok Csaba

Kereslet, kínálat


Az első fél év végén a regisztrált álláskeresők 11 százaléka volt pályakezdő, számuk egyharmaddal csökkent az elmúlt egy esztendőben, ami dicséretes. Az már kevésbé, hogy 1097 fiatal háromtizede legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett. És a másik oldal: június végi állapot szerint a megyei munkáltatók 2348 betöltetlen álláshelyet jelentettek, az egy évvel korábbinál 78 százalékkal többet. A tendencia jól látszik: egy meghirdetett munkahelyre átlagosan négy álláskereső jutott, míg egy évvel ezelőtt tíz.


Megfizeti a piac az informatikusokat is. – Naprakész és sokrétű képzés az ára a minőségi munkaerőnek, amit igyekszünk is megtartani, amihez azonban többek között versenyképes juttatásokra van szükség – mondja Dusha-Kiss Gábor, az EPAM szegedi szoftverfejlesztési vezetője. Hozzáteszi, programozóik Magyarországról dolgoznak, de többségében nem magyarországi ügyfeleknek. – Nem túloz a média, amikor szakemberhiányról beszél, ilyenkor pedig működik a kereslet-kínálat törvénye, ami meg is látszik a bérszínvonalon – ad magyarázatot a megyei átlagból kiemelkedő jövedelemre Dusha-Kiss Gábor.


A megyében a gazdaságilag aktív népesség 4,5 százaléka tartozott a munkanélküliek közé 2016 második negyedévében, ami 3,7 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint nálunk a június 30-i zárónapon 9595 álláskeresőt tartottak nyilván, ez az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!