Szeged és környéke

2015.08.11. 11:56

Jobbik: a városvezetés hibája, ha odavész a Szehő-ügyfelek 35 milliója

A szeptemberi közgyűlésre a párt megoldási javaslattal áll elő, hogy kárpótlási lehetőséget keressenek az érintett lakosoknak. A város is reagált.

Dombai Tünde

Kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel elvesztik pénzüket a csődbe ment Szegedi Hőszolgáltató Kft. azon ügyfelei, akiknek összesen 35 millió forint túlfizetése van a fűtésszámlákon - mondta [namelink name="Tóth Péter"] jobbikos önkormányzati képviselő, a párt szegedi elnöke. Szerinte ugyanis kevés fogyasztó jelezte a felszámolóbiztosnál a számlájával, hogy követelése van a céggel szemben. A határidő pedig szerinte lejárt.

A politikus úgy gondolja, a Szehő és a távhőellátást átvevő IKV vezetői megegyezhettek volna, hogy a túlfizetéseket és a tartozásokat összehangolják. A követelések benyújtásáról sem a felszámolást kezdeményező önkormányzat, sem a Szehő nem tájékoztatta a lakosságot, ezt Tóth Péter felelőtlenségnek nevezte. A szeptemberi közgyűlésre pártja megoldási javaslattal áll elő, hogy kárpótlási lehetőséget keressenek az érintett lakosoknak.

Utánanéztünk: van még ideje a túlfizetéssel rendelkező lakosoknak, hogy számlájukat mellékelve bejelentsék követelésüket a felszámolónak. Az interneten elérhető Cégközlönyben ugyanis július 9-én tették közzé a Szehő felszámolásáról szóló hírt. Ha a határozat jogerőre emelkedik, onnantól 40 napjuk van a cég hitelezőinek, hogy követelésüket bejelentsék.

Egy hónapja azt nyilatkozta [namelink name="Kóbor Balázs"], a Szehő önkormányzati ügyvezetője, hogy nyilvántartják a lakosság követelésállományát, érdemes várni a visszafizetésekre. Ez azt jelenti, azon dolgoznak, hogy az ügyfeleknek ne kelljen beállni a hitelezők sorába. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor is bőven van még idő bejelentkezni. [namelink name="Börcsök Sándor"], a Szehő kirendelt vagyonfelügyelője érdeklődésünkre elmondta: megjelent ugyan a Cégközlönyben július 9-én a Szehő felszámolásáról szóló határozat, de a folyamat még nem indult el. Az eljárásnak még jogerőre kell emelkednie. Ezt egy újabb határozatban teszik közzé. Ha a Szehő-ügyfeleknek a hitelezőkkel együtt sorba kell állniuk a pénzükért, abban a határozatban fogják megtalálni, hová kell küldeniük a kérelmüket a számlamásolattal és milyen számlára kell befizetniük az összeg 1 százalékát ügyintézési díjként. Mindezt az újabb határozat megjelenésétől számított 40 naptári napon belül.

A városháza reagált A polgármesteri kabinet közleményben reagált a Jobbik sajtótájékoztatójára. [namelink name="Vécsey Ágnes"] sajtófőnök azt írta, Tóth Péter állításával szemben a szegedi távfűtött lakásokban élőket nem a jelenlegi önkormányzat, hanem az elmúlt ciklus Fidesz-Jobbik mutyikoalíciója károsította meg azzal, hogy magasan a piaci ár fölött szerezték be a gázt. Az a folyamatos károkozás – melyet a magyar kormány Energetikai Hivatala is megállapított – járt azzal a következménnyel, hogy a régi távhőszolgáltató engedélyét visszavonták. A távhő árakat nem az önkormányzat, hanem a kormány állapítja meg – ahhoz az önkormányzatnak semmi köze. Az önkormányzat nem megkárosította a lakókat, hanem 800 millió forinttal támogatta az IKV-t, azért, hogy a szolgáltatást zökkenőmentesen igénybe vehessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!