Szeged és környéke

2012.01.23. 21:19

Jogászok: megéri önköltségen itthon maradni

Az önköltséges képzések pontos összegét január végéig határozzák meg az egyes intézmények, de az oktatási államtitkárság már nyilvánosságra hozta a körülbelüli díjakat. Állami támogatással a fővárosban, vagy fizetős jogászképzésen Szegeden? – kiszámoltuk, hogyan jár jobban egy szegedi diák.

Horváth Attila

– Igyekszünk az önköltséges képzést az eddigi határon, 154 ezer forinton tartani – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Szabó Imre"], a szegedi jogi kar dékánja pénteken, miután kiderült: nem lesz államilag támogatott hely a szegedi osztatlan jogászképzésben. Aki itt akar tanulni, fizetnie kell.

Kiszámoltuk: kifizetődőbb-e szeptembertől egy szegedinek a fővárosba felvételiznie, az ELTE vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem államilag finanszírozott 50-50 helyére, vállalva a drágább megélhetési költségeket, vagy érdemes Szegeden maradni, a fizetős képzésen?

Kevesen engedhetik meg az önköltséges tanulmányokat. Nekik fenntartják a helyeket. Fotó: Karnok Csaba

Kevesen engedhetik meg az önköltséges tanulmányokat. Nekik fenntartják a helyeket.
Fotó: Karnok Csaba

A dékán tervei szerint két félév 308 ezer forintba kerül majd az SZTE jogi karán. Tegyük fel, hogy a diák nem kap kollégiumi férőhelyet Budapesten – marad az albérlet. A fővárosi árakat ismerve: ha valaki 3 emberrel osztozik 3 szobán, 35 ezer forintból megússza. Két szemeszter alatt ez 350 ezer forint. Ha a hallgató Szegeden marad, és szüleinél lakik, lakhatási költségei a rezsiben merülnek ki – ez havonta mintegy 5000 forint, két félévre 50 ezer.

 Maradnának

A szegedi jogi kar épülete előtt több, vizsgára igyekvő hallgatóval találkoztunk. Nevüket nem vállalva elmondták, napok óta azon tanakodnak: ha most felvételiznének, mit választanának. Egyetértettek: nem mennének sem az ELTE-re, sem a Pázmányra, hiszen többe kerülne Pesten az élet.

Egy másodosztályú vonatjegy Szegedről a fővárosba diákigazolvánnyal 1710 forint. Ha egy hallgató mondjuk egy hónapban kétszer utazik haza, az oda-vissza úttal együtt 6840 forint. Ez két féléven keresztül – ha nem emelkedik a menetjegy ára – 68 ezer 400 forint.

A BKV járataira jelenleg 3850 forint a havi diákbérlet, ez évente 38 ezer 500 forintot emészt fel. Szegeden – mivel csak az államilag támogatott hallgatóknak ingyenes a tömegközlekedés – 28 ezer 850 forintot emészt fel ez a tétel.

A Szegeden maradt diákok számára a havi megélhetés költségét tíz hónapra szűken havi 40 ezer forintra becsüljük: étkezés 20 ezer forint, jegyzetek, könyvek 3000 forint, egyéb kiadások (szórakozás, tisztálkodószerek és minden más): 15–17 ezer forint. (Egy korsó sör Szegeden átlagosan 320, Budapesten 550 forint.) Ez a fővárosban körülbelül 50 ezer forint. Tíz hónapra tehát 400, illetve 500 ezer forint.

Kalkulációnk eredménye: két félév az államilag támogatott fővárosi jogászképzésen 956 ezer 900 forintba, Szegeden a fizetős képzés 786 ezer 500 forintba kerül. A különbség 170 ezer 400 forint. Több mint egy féléves önköltség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!