Szeged és környéke

2009.06.24. 20:54

Jöhetnek a barátnők a koncertre

Szeged - Először minden zenész azért kezdi el ezt a pályát, hogy minél több csajt „elvigyen", de egy bizonyos idő után már a tartalom lesz fontos - foglalták össze a zenész élet lényegét a Magna Cum Laude zenekar tagjai. Az együttes idén lett tíz esztendős, június elején megjelent legújabb albumuk. Beszélgettünk a nyári tervekről. A fiúkat a nőkről, a rajongókról, Kara Misát – a zenekar basszusgitárosát, az újdonsült apukát – a szülői feladatokról kérdeztük.

Kancsár Tímea

„Jutka megtanulta, / Betti nem felejti, hogy / engem nem lehet szeretni" – a Magna Cum Laude júniusban megjelent, 999 címre keresztelt legújabb lemezének egyik nótájában összekeverednek a női keresztnevek. De hát ez még nem szakító ok! – konferálják a dalt a koncerteken.

– Régi barátnők, szerelmek neveit rejtik a humoros dalszövegek? – kérdeztük a fiúkat. – Mindenki beleképzeli. Na jó, tényleg van benne némi igazság – válaszolta Mező Misi, a kvartett énekese a minap. Az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben koncerteztek.

– Minden dal egy érzés, az életünkből vett pillanatkép. Az új lemez nyitóslágere – 999 – például a zenekar történetét meséli el, a Sirató dal pedig valódi melankóliát idéz. Szomorú dolgok történtek velem, amikor ezt a zenét írtam – mesélte Szabó Tibi, a Magna Cum Laude gitárosa, zeneszerzője. A 40 éves zenész eredetileg pszichiátriai ápolóként dolgozott, mindnyájuknak volt polgári foglalkozása is. A 30 esztendős Mező Misi óvó bácsi és télapó szerepét is betöltötte már, Kilán Imre, a csapat dobosa pedig sütikihordóként dolgozott.

Szabó Tibi (balról), Kilán Imre, Mező Misi és Kara Misa dalba foglalta a volt szerelmek neveit. Fotó: DM/DV

Szabó Tibi (balról), Kilán Imre, Mező Misi és Kara Misa dalba foglalta a volt szerelmek neveit.
Fotó: DM/DV

A fiúk azt is elárulták, természetesen először minden zenész azért kezdi el ezt a pályát, hogy minél több csajt „elvigyen", de egy bizonyos idő után már a tartalom lesz fontos. Először úgy gondolták a tinilányokat fogják meghódítani a muzsikájukkal, de mára 18–tól 65-ig, minden korosztályból kerül ki rajongójuk. – A legnagyobb öröm, amikor hallgatóságunk mélyebb mondanivalót keres a dalszövegekben. Persze számos e-mailt, üzenetet kapunk rajongóktól, nőktől, de az eddigi legkedvesebb gesztus mégis az volt, amikor egy komáromi mozgássérült lány mind a négyünknek saját nevünkkel hímzett törölközőt ajándékozott. Összekuporgatott, kevéske pénzét ránk költötte – emlékezett Tibi.

– Senki nincs letiltva. Jöhetnek a barátnők a koncertekre – mind a négyen párkapcsolatban élünk –, ők nagyon jól tudják, hogy nekünk ez a munkánk, és hogy a színpadon el kell adnunk a dalokat – érvelt Misi, akinek a kedvese a rajongója is egyben.

„Életre boldoggá tettél, pedig még meg sem születtél, / de hangod a mennyországot idézi, / előre bocsánat, Dézi" – Kara Misa, a zenekar basszusgitárosa és szövegírója szerzett egy dalt kislányának. Dézi néhány hete jött a világra. Misa azt szeretné, ha a csöppség felnő, tudja, hogy az apukája mennyire várta őt. Ezt az egy nótát ő is énekli el az új albumon.

– Amikor megtudtam, hogy kislányom lesz, törvényszerűnek éreztem, hogy írjak neki egy dalt, kedveskedjek neki. Előre a bocsánatát kérem, tudom, bonyolult személyiség vagyok, és nem könnyű a zenélés mellett az apaszerepet is betölteni, jelen lenni a fontos pillanatokban – magyarázta Misa. A 33 éves dalszerző elárulta, napról napra lesz valakiből apa. Minél jobban megismeri a kis jövevényt, annál biztosabb, hogy elvonókúrára lesz majd szüksége, ha el kell válnia tőle.

Nyári repertoár

A Magna Cum Laude augusztusban visszatér Szegedre, vendége lesz a Szegedi Ifjúsági Napoknak. Ezenkívül koncerteznek többek között a Hegyalja- és a Sziget Fesztiválon. Legújabb, negyedik albumuk, a 999, június elején került a boltokba. A gyulai barátokból verbuválódott együttes lemezbemutató koncertje – a budapesti Petőfi Csarnokban – egyben jubileumi buli is volt, tizedik születésnapjukat ünnepelték. A 999 kicsit más mint az eddigi lemezek, pörgősebb, vidám, humoros oldalukat mutatják meg a fiúk. Két hét után elnyerte a MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Országos Szövetségének) első helyezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!