Szeged és környéke

2019.06.15. 14:00

Jól jártak a szúnyogok - csak ma szállnak fel a repülők gyéríteni

A hőségriasztás miatt a katasztrófavédelem szünetelteti a légi szúnyoggyérítést, szerintük ugyanis nem hatékony ilyenkor az irtás. A szegedi önkormányzat ennek ellenére megrendelte a munkát, szombaton több gép is felszáll.

H.E.

Csütörtöki lapszámunkban megírtuk, országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra lehet számítani, hiszen

a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. Arról is tájékoztattuk olvasóinkat, hogy a megyében a héten gyéríti a szúnyogokat a katasztrófavédelem. A rendkívül meleg időjárás azonban hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve.

 

Bár a katasztrófavédelem szerint kánikulában nem hatékony a légi szúnyoggyérítés, Szegeden a hétvégén irtanak. Fotó: Frank Yvette" border="0" class="kepkeret" data-id="2885232" src="/wp-content/uploads/2019/06/4501284_1.jpg?verz=1560580197" style="width:250" title="

Bár a katasztrófavédelem szerint kánikulában nem hatékony a légi szúnyoggyérítés, Szegeden a hétvégén irtanak. Fotó: Frank Yvette" />

Bár a katasztrófavédelem szerint kánikulában nem hatékony a légi szúnyoggyérítés, Szegeden a hétvégén irtanak. Fotó: Frank Yvette


– A repülésbiztonsági szabályok szerint a napnyugtát megelőző időszakban, illetve az azt követő húsz percben

lehet munkarepülést végezni. Ám ekkor a meleg miatt csak a rovarok egy részét éri el a kipermetezett szer, vagyis az elvégzett munka hatásfoka csökken. Nem a leghatékonyabb ilyen időben szúnyogot gyéríteni, mert megváltozik a rovarok viselkedése – magyarázta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

szóvivője. Emiatt átmenetileg szünetel a légi szúnyoggyérítés ott, ahol nem alakult ki extrém szúnyoginvázió,

ilyen esetben ugyanis indokolt lehet a légi permetezés. A szegedi polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, hogy

a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. hétvégére a város egész területére megrendelte a légi irtást. Makrai Lászlótól, a cég ügyvezetőjétől megtudtuk, szombaton öt repülőgépről irtják a város több pontján a rovarokat.

A katasztrófavédelem szóvivője megjegyezte, az önkormányzatok maguk is végeztethetnek szúnyoggyérítést,

ám ez a szakemberek szerint hőségriasztás alatt nem a leghatékonyabb. Ilyenkor csak a földi kémiai permetezést alkalmazzák.

Természetes módszerek a vérszívók ellen


A szegedi No Mosquito Kft. munkatársai megfi gyeléseik, valamint tudományos ismereteik alapján kidolgoztak egy hatékony, környezettudatos módszert, amely magába foglal minden olyan tevékenységet, amely megkeseríti a szúnyogok életét. Szepesszentgyörgyi Ádám biológus azt javasolja, hogy magánházaknál vágják le a füvet, a szúnyogok ugyanis nappal elbújnak a magas fűben, ha azonban lenyírjuk, akkor nem biztosítjuk számukra ezt az életteret. Azt is ajánlotta, kapcsoljuk be a ventilátort, ugyanis bizonyos levegőáramláson nem repülnek a szúnyogok. Az is fontos, hogy ne hagyjunk a kertünkben vödrökben, kaspókban esővizet, mert azokban kifejlődhetnek a lárvák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!