Szeged és környéke

2007.12.22. 18:16

Jól működik Röszkén a Schengeni Információs Rendszer

Röszke - Öt esetben jelzett az elmúlt valamivel több mint 24 óra alatt a Schengeni Információs Rendszer a röszkei autópálya határátkelőhelyen. Mind az öt esetben olyan utasokat jelzett, akik ellen az Európai Unió területén a schengeni övezetben valamely tagország beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendelt el.

Öt esetben jelzett az elmúlt valamivel több mint 24 óra alatt a Schengeni Információs Rendszer a röszkei autópálya határátkelőhelyen. Mind az öt esetben olyan utasokat jelzett, akik ellen az Európai Unió területén a schengeni övezetben valamely tagország beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendelt el. Ketten beléptek volna, őket visszafordították Szerbiába, hárman éppen hazautaztak, őket a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentették a határőrök.

A határőrök a Schengeni Információs Rendszer három hónapos próbaüzeme alatt is látták a beutazási és tartózkodási tilalom alá eső utasokat, de a december 21-i csatlakozás előtt ellenük nem léphettek fel. December 21-én 0 órától azonban már nemcsak joga, de kötelessége is a Határőrségnek, hogy ezeket az utasokat - belépéskor - visszafordítsa a határátkelőnél, illetve -kilépéskor - feljelentse őket jogellenes belföldi tartózkodás miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Révész Szabolcs, a Határőrség Röszkei Autópálya határátkelő ügyeletese.

A beutazási és tartózkodási tilalom miatt az elmúlt 24 órában két esetben fordítottak vissza utasokat Szerbiába, hárman éppen kiléptek volna a határátkelőhelyen, őket a kiléptetésük előtt - jogellenes belföldi tartózkodás miatt - feljelentették a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A tilalmakat két esetben Németország, egy-egy esetben Ausztria, Csehország és Magyarország rendelte el a külföldi állampolgárokkal szemben. Ők mindaddig, míg az adott ország nem vonja vissza ellenük a korlátozó intézkedést, nem léphetnek a schengeni övezetbe, így december 21-e óta már Magyarországra sem.

Címkék#Röszke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!