Szeged és környéke

2010.01.22. 21:43

Jótékonyságra fordítják a bálok bevételét

Szeged - Az idei báli szezont ma este a két Rotary klub rendezvénye nyitja. Mindkettő bevételéből jótékonykodnak. De karitatív célokra szánják majd a Szegedi Lions Klub estélyén befolyt összeget is.

Bobkó Anna

Arany és kék színbe öltözik ma estére az IH Rendezvényközpont. Nagyestélyis hölgyek és szmokingos urak népesítik be az emeleti nagytermet. Az előző évek tapasztalataira hagyatkozva bátran kijelenthetjük: az egyik legelegánsabb szegedi bál a Szent-Györgyi Albert Rotary Club estélye lesz itt, amelyen a város krémje képviselteti magát. Ám akik itt megjelennek, azoknak nem a csillogás a legfontosabb. Magasztos célt szolgál a rendezvény: a bál teljes bevételét jótékonysági célokra fordítják.

– A 20 éves Szent-Györgyi Albert Rotary Clubnak ez a 19. bálja, amelynek bevételéből hátrányos helyzetű gyerekeken segítünk – tudtuk meg Bozsó Miklóstól, a LIMIT Kft. ügyvezető igazgatójától, a klub titkárától. A tagok fontos feladatuknak tekintik a szegedi iskolák akadálymentesítését. A mostani adományokból a József Attila szakiskola akadálymentesítését készítik elő. A Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjjal a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeket karolják fel: évente nyolc középiskolás és négy egyetemista tanulmányait segítik. Harminc gyermeket minden nyáron Kishomokon üdültetnek, és a csángó magyarokat is támogatják. A jövőbeli tervek között pedig szerepel, hogy buszt vásárolnak a koraszülötteket támogató alapítványnak.

Kék, arany és fehér. Gyönyörűen megterített asztalok a Rotary-bálra.  Fotó: DM/DV

Kék, arany és fehér. Gyönyörűen megterített asztalok a Rotary-bálra.
Fotó: DM/DV

Az a 260–280 ember, aki részt vesz a Rotary-bálon, ezeket a nemes célokat támogatja a 25 ezer forintos belépővel, mint ahogyan az ötszáz forintos tombolák megvásárlásával is. A nyeremények között az előző években értékes tárgyak, festmények, karórák is szerepeltek, s szinte már hagyomány, hogy Botka László is felajánl egy értékes ajándékot. Az estély védnöke a polgármester, Kiss-Rigó László megyés püspök és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A báli készülődést a szervezők, vagyis a klub tagjai már hetekkel korábban megkezdték. Minden feladatot házon, pontosabban klubon belül oldanak meg. A tagok egyike készítette el saját költségén a meghívókat, így jött létre a szponzorfal is – hogy csak néhányat említsünk a báli kiadások közül. A termet tegnap délután már a dekorosok vették kezelésbe. Fehér körasztalokat állítottak be, az ülőhelyekre elegáns székszoknyák kerültek, a terítékben a klub színei – az arany és a kék – dominálnak. Sőt ezen a különleges estén még az IH Rendezvényközpont fényfala is a Szent-Györgyi Albert Rotary Club színeiben pompázik.

A Rotary Club Szeged-Tisza tagjai is ma este báloznak, ők a Tisza Hotel koncerttermében gyűlnek össze. Ötödik alkalommal rendezik meg álarcos báljukat, amelynek bevételét karitatív célokra fordítják. Többek között iskolákat, rászorulókat, határon túli magyarokat támogatnak.

Ínycsiklandó ízkavalkád

Különleges, ínycsiklandó ételeket szolgálnak fel ma este a Szent-Györgyi Albert Rotary Club IH Rendezvényközpontban tartott bálján. Kozák Páltól, a Stefánia Cattering tulajdonosától megtudtuk: a hideg előételek között lesz többek között narancsos karottasaláta pirított tökmaggal és mángoldba tekert gorgonzolapástétom pácolt tavaszi gombás kerti salátán tálalva. A vendégek ehetnek libaerőlevest roston sült libahússal vagy málnakrémlevest gyümölcsös rizsgombóccal, majd következik a főétel. A menüben például bácskai töltött malac lila hagymás burgonyasalátával és bélszínszelet roston pirított vargányával, barna sörös pirított hagymával és zöldfűszeres burgonyapürével szerepel. Lesz salátabár, a levezető fogások között pedig gyümölcskosár és karamellizált körte rumos csokoládéöntettel.

Játszótér épül a bevételből

A Szegedi Első Lions Club minden évben jótékony célokra fordítja a bál bevételét. Idén február 6-án, a TIK-ben rendezik estélyüket, a belépők árából a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermek Intenzív Ellátását támogatják – új műszereket vásárolnak. Ezen kívül a zetelekai játszóteret szerelik fel játékokkal, és a fogyatékkal élő művészeket is támogatják.

Címkék#bál#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!