Szeged és környéke

2013.10.04. 22:53

Jövő héten indul a Citybike

Szeged - Óránként 200 forintért tekerhetünk a Citybike Szeged sárga kerékpárjaival. A jövő héten már mind a 12 helyen elérhető lesz a 100 kölcsönözhető bicikli. Mi már kipróbáltuk.

Segesvári Csaba

Három hónap csúszással, de elkészült a Citybike Szeged. A köznyelvben csak közbringának nevezett automata biciklikölcsönző hálózat 100 kerékpárját Szeged 12 pontján érhetjük el. A Dugonics térre telepített parkolóból Szabó László segítségével mi is elemeltünk egy kerékpárt, és kipróbáltuk, milyen a sárga Citybike-kal tekerni.

– Előzetes regisztrációval vagy SMS-sel lehet a biciklit kibérelni. Ha regisztráltunk, PIN kódunk segítségével és az automata parkoló felhívásával már hozzá is juthatunk egy Citybike-hoz – magyarázta [namelink name="Szabó László"]. Az uniós támogatással épült projekt menedzsere megmutatta, hogy alig 1 perc alatt hozzájuthatunk a dokkolóban lévő kerékpárhoz. – GPS-szel követjük a kerékpárt, minden megkezdett óráért 200 forintot kell fizetni. Ha 8 órakor kibéreljük a biciklit, akkor 9 óráig tetszőleges alkalommal vehetjük fel, tehetjük le a kerékpárt – folytatta. Miután Szabó László a konzolba beütötte az azonosításhoz szükséges PIN kódot, halk kattanás jelezte, hogy kioldott a zár.

Jövő héten indul a Citybike. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Itt lesz Szegeden Citybike

1. Indóház tér, 2. Széchenyi tér, 3. Szent István tér, 4. Dugonics tér (BK), 5. Mars tér, 6. Ady tér, 7. Makkosházi krt. (BK Drive), 8. Csillag tér, 9. Szegedi Vadaspark, 10. Stefánia, 11. Újszeged, Népkert sor, 12. Felső Tisza-part.

Megkaptuk a biciklit; amit azonnal észrevettünk: az ülést egy kézzel is egyszerűen be lehet állítani. Könnyű tekerni, az átlagosnál robusztusabb váza miatt stabilabb, mint egy hétköznapi kerékpár. A kráterben sütkérező egyetemistákat is megkértük, próbálják ki a Citybike-ot. – Ha tehetem, mindig kerékpárral járok – mondta Szirovicza Nóra. Az elsőéves gyógyszerészhallgató sokáig körözött a vadonatúj kerékpárral. – Nekem ugyan mountain bike-om van, de ez is jó bicaj – summázta a lány.

– Ezek speciális biciklik, hasonlóak a bécsihez. Jövő héten telepítjük az összes dokkolót, kihelyezzük mind a 100 kerékpárt. 12 helyen, többek között a Széchenyi, a Dugonics vagy éppen a Szent István téren is elérhető lesz a kerékpárkölcsönzés, de a Mars és az Indóház térre is kerül egy-egy egység – mondta Szabó László. Hozzátette, a rövid távú kölcsönzéshez igazították az árat. A Citybike Szeged projektmenedzsere elmondta, a kölcsönbicikli a szegedieknek is szól, de különbözik a közbringától. – Ki lehet dolgozni a szegedieknek szóló kedvezményrendszert, de most első az indulás – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!