Szeged és környéke

2017.06.29. 19:02

Jövő májusra megújul a teljes 55-ös főút: gyors és biztonságos lesz a közlekedés Szegedtől Bajáig

- Ezzel a beruházással a dél-magyarországi régió olyan köldökzsinórt kap, amely európai színvonalú, biztonságos és gyors közúti összeköttetést teremt a kelet-nyugat irányú forgalomban, a régió Európához kapcsolódásában - jelentette ki B. Nagy László Csongrád megyei országgyűlési képviselő csütörtökön az 55-ös főút felújítás alatt álló szakaszán tartott sajtótájékoztatón.

Munkatársunktól

Mint megírtuk, a mórahalmi elkerülő és a megyehatár közötti 15,7 kilométeres kátyús, nyomvályús szakaszon felújítják, szélesítik és megerősítik a burkolatot, így az jobban bírja majd az erős teherforgalmat is. Ez a szakasz maradt utoljára a Szeged és Baja között nagyjából 100 kilométeren futó főút felújítási munkáiból. A munkát a Duna Aszfalt Zrt. végzi 6 milliárd 28 millió forint uniós és hazai forrásból.


A felújítás részeként három elágazást is átépítenek: az útszakaszon 3 db szintbeni, balra kanyarodó sávval ellátott csomópont épül át. A közúttal párhuzamosan kiépítenek 12,7 kilométer kerékpárutat is Ásotthalom és a megyehatár között, illetve a főút szélesítésével összhangban korrigálják a Mórahalom és Ásotthalom közti biciklutat. Ha a beruházás elkészül, nemcsak gépjárművel, de biciklivel is zavartalanul lehet majd eljutni Szegedtől Bajáig.


 Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester kiemelte, hogy az 55-ös teljes felújításának jelentősége túlmutat a régión, a környékbelieknek pedig nemcsak az életminőségében hoz változást, de élénkíti a gazdaságot és a turizmust is.

Jövő májusra megújul a teljes 55-ös főút. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


– Jelenleg Ásotthalmot érintik leginkább a munkával járó nehézségek, amit türelemmel viselünk, mert nagyon vártunk már a felújításra – mondta Fackelmann István ásotthalmi alpolgármester. A beruházás révén végre biztonságban közlekedhetnek a kerékpárosok is, ami nagyon fontos a kiterjedt tanyavilággal rendelkező településnek – tette hozzá.


Öttömös vezetője, Dobó István kiemelte, a felújítással hiánypótló beruházás készül végre el.


Idén szeretnék befejezni a nagyját A munka a szakemberek szerint jól halad, jelenleg az útszélesítés és az ívkorrekció folyik, másutt a vízelvezető árkokat alakítják ki. A munkák várhatóan szeptember végéig járnak sebességkorlátozással és jelzőlámpás, félpályás tereléssel. Bár a beruházás befejezésének hivatalos határideje 2018. március 30., úgy tudjuk, a kivitelező már idén szeretné befejezni a munkát az útpályán, hogy jövő év elejére már csak a forgalmat nem akadályozó munkálatok maradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!