Szeged és környéke

2009.05.22. 21:32

Jövőre 100 éves lesz a Délmagyarország

Szeged - 2010-ben 100 éves lesz a Délmagyarország, az ünnepségsorozatra már most elkezdte a készülődést a napilap. Ezt Szetey András főszerkesztő tegnap, a 99 esztendős újság születésnapi sajtótájékoztatóján jelentette be.

Munkatársunktól

Már most a 100. születésnapjára készül a Délmagyarország – mondta tegnap, a 99. születésnap alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón Szetey András, lapunk főszerkesztője. A patinás szegedi napilap első száma 1910. május 22-én jelent meg.

A Délmagyarország megérhette a 99. évet, sőt: a megyei napilapok közül a legidősebbnek számít, az országban pedig csak a Népszava és a Nemzeti Sport öregebb nála. Szetey András főszerkesztő egyedülálló teljesítményként értékelte azt az életutat, amelyet a DM maga mögött tudhat.

A Délmagyarországnak minden esélye megvan arra, hogy a jövőben is a print média élő szereplője maradhasson a piacon. A Lord Rothermere tulajdonában lévő angol Daily Mail csoport mintegy 4 milliárd forintos sajtóberuházást valósított meg Szegeden: a szerkesztőség, a kiadó és a nyomda egyedülálló körülmények között állítja elő a Délmagyarországot, a Délvilágot, valamint a többi kiadványt. A nyomdagép teljesítményére jellemző, hogy a Délmagyarországot képes 1 óra alatt előállítani.

Szetey András főszerkesztő tájékoztatta az újságírókat lapunk helyzetéről és a tervekről. Fotó: Karnok Csaba

Szetey András főszerkesztő tájékoztatta az újságírókat lapunk helyzetéről és a tervekről.
Fotó: Karnok Csaba

Kóti Zoltán, a Lapcom Kft. Délmagyarország Kiadó igazgatója mindehhez hozzátette: 140 alkalmazottat foglalkoztat a kft., a terjesztés pedig alvállalkozókon keresztül további mintegy kétszáznak ad munkát. A kiadó 2008-as lapértékesítésből, hirdetésből és nyomdai bérmunkákból származó bevétele mintegy 3 milliárd forint volt – tette hozzá.

Tény azonban – mondta Szetey András –, hogy a válság a 99 éves napilapot is érinti. De még így is a legkevesebbet veszítette az országban: a MATESZ 2008-ról készült auditált adatai szerint a Délmagyarország napi eladott példányszáma 50 ezer felett van, ez mindössze 1,92 százalékos csökkenést jelent. Eközben rohamosan erősödik az online kiadás, a delmagyar.hu. A 2 évvel ezelőtti 5 ezer körüli napi kattintás szám mára a webaudit szerint 33 ezer 527-re nőtt.

2010. május 22., a centenárium szombati napra esik: a lap a nagy eseményre a várossal és a szabadtérivel közösen, a Dóm téren emlékezetes rendezvénnyel készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!