Szeged és környéke

2009.05.07. 22:56

Jubiláló szimfonikusok

Szeged - Jubileumi koncertévadra készül az alapításának 40. évfordulóját ünneplő Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely ingyenes hangversennyel is emlékezik a nagyszínházban.

Hollósi Zsolt

Vaszy Viktor 1969-ben alapította meg hivatásos, önálló együttesként a Szegedi Szimfonikus Zenekart. A 40. évfordulót szeptember 18-án ingyenes jubileumi hangversennyel ünneplik a muzsikusok a nagyszínházban, ahol [namelink name="Lendvay Kamilló"] erre az alkalomra írt friss, fiatalos dzsessz-szimfóniáját is bemutatják. Mozart Concertantéját Szecsődi Ferenccel és ezúttal a brácsa szólamot játszó [namelink name="Kosztándi István"] koncertmesterrel adja elő a zenekar, amely Dvorák szimfóniájával zárja az estet. A hangversenyre ingyenjegyeket igényelhet majd a közönség.

Bónuszkoncert

Halottak napja előtt bónuszkoncertként Verdi Requiemjét sztárszólistákkal adják elő a szimfonikusok a dómban. Erre a bérlettulajdonosok fél áron vehetnek belépőt.

A Filharmónia hagyományos Fricsay- és Vaszy-bérletében a következő hangversenyszezonban többek között Lukács Ervin, Kesselyák Gergely, Kovács László, Pál Tamás és a művészeti vezetői posztot továbbra is betöltő [namelink name="Gyüdi Sándor"] vezényletével lép fel az együttes. Vendégszólistaként Szegedre várják Jandó Jenőt, Baranyai Lászlót, Kokas Katalint, valamint Tarkövi Gábort, a Berlini Filharmonikusok fiatal szólótrombitását. Baross Gábor, az intézmény igazgatója elmondta: vendég- együttesként meghívták a Filharmóniai Társaság Zenekarát, amely különleges műsorral érkezik. [namelink name="Szakcsi Lakatos Béla"], Oláh Kálmán, Babos Gyula és Fekete Kovács Kornél közreműködésével ötvözik a dzsessz és a klasszikus zene elemeit. Karácsony előtt Kocsis Zoltán vezényletével vendégszerepel Szegeden a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar.

A Filharmónia a szokásosnál korábban meghirdeti a következő szezon programját, így már június 1-jén megkezdődik a bérletezés. Míg a legjobb helyre szóló Vaszy- és Fricsay-bérletek árát 10 ezer 500-ról 12 ezer forintra emelték, a 9 alkalomra szóló konstrukció IV. kategóriás bérleteihez változatlanul 6 ezerért lehet hozzájutni. „Kirándulás" is szerepel a bérletben: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világhírű régizene-együttes, a Bruges-i Anima Eterna Mozart-koncertjét hallgathatja meg a publikum. A vasárnapi matinébérleten kívül újdonságként egyetemi bérletet is összeállítottak: három koncertre várják a hallgatókat a szegedi IH Rendezvényközpontba. A következő évadban az esti szimfonikus hangversenyek nagyszínházi főpróbájára beengedik a szegedi iskolák tanulóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!