Szeged és környéke

2012.10.19. 20:01

Juhász Gyula ismét a nagyváradi korzón

Nagyvárad, Szeged - Jövő héten fölavatják Nagyváradon a Holnaposok szoborcsoportot: Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula egy asztalnál, a város sétálóutcáján.

Bakos András

Bár a Wikipédia internetes lexikon már tényként közli, hogy fölavatták, hivatalosan csak ezután adják majd át Nagyvárad sétálóutcáján a Holnap Irodalmi Társaság négy alapító tagját, köztük a szegedi Juhász Gyulát ábrázoló bronz szoborcsoportot, [namelink name="Deák Árpád"] képzőművész alkotását. Egy asztalnál ülnek, egy üres székre bárki leülhet melléjük egy fotó erejéig. A mű – ahogyan a www.kronika.ro című magyar nyelvű hírportál írja – hónapokig várt az Ady Endre Emlékmúzeum egyik termében, elhelyezését mostanáig többek között egy engedély nélkül kialakított kávézóterasz akadályozta a sétálóutcán. A szoborállítást az RMDSZ kezdeményezte, a megyei önkormányzat finanszírozta, a városi önkormányzat választotta ki a helyet.

Holnaposok a nagyváradi sétálóutcán. Máig tiszteletben tartják emléküket. Fotó: Korda Árpád

Holnaposok a nagyváradi sétálóutcán. Máig tiszteletben tartják emléküket.
Fotó: Korda Árpád

A Holnap Irodalmi Társaság Juhász Gyula kezdeményezésére alakult 1908 tavaszán. Az alapító tagok: Ady Endre, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula. A szegedi költő több egyetemi barátját be akarta vonni, a tagságot végül Babits Mihály és Balázs Béla is elvállalta, Miklós Jutka mellett. Céljuk: a fővárosi kulturális élet mellé és a konzervatív irodalmi szemlélet ellenében létrehozni egy modernebb vidéki centrumot. A hét költő két közös antológiát adott ki, ezek nagyobb feltűnést keltettek, mint a Nyugat indulása. Az irodalmi folyóirat és a kör kapcsolatban állt a szerzők révén, de a társaság programja radikálisabb volt. „A holnaposok irodalmi matinékat szerveztek, ahol műveikből olvastak fel, vagy színészek adták elő őket, zeneszerzők mutatkoztak be új szerzeményeikkel, a falakra pedig a modern festők alkotásai kerültek, így ezek a rendezvények a kortárs művészetek fontos fórumaivá váltak. A Holnap léte az antológiák mellett ezekben mutatkozott meg igazán. A Nyugat ezt a fajta közönséggel való kapcsolattartást eltanulta A Holnaptól" – írja Ilia Mihály irodalomtörténész. Ő hívta fel a Délmagyarország figyelmét a szoborállításra.

– Nagyon örülök neki, Nagyvárad fontos hely a családunk számára – mondja a szegedi [namelink name="Thékes István"], lapunk korábbi munkatársa, akinek nagyapja Juhász Gyula öccse volt. – Gyula bácsi 1908-ban került tanárként a váradi
Premontrei Főgimnáziumba. Nemrég megadatott, hogy végigjárjam a város nevezetes épületeit és azt a gimnáziumot. Ahol egyébként a fiam már többször megfordult mint egy ott is és Szegeden is működő nyelviskola megbízottja, tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!