Szeged és környéke

2015.04.26. 17:20

Juronics a Halhatatlanok Társulatának tagja lett

Budapest - Juronics Tamást is beszavazta a Halhatatlanok Társulatába a közönség, lábnyoma májustól látható a Pesti Broadway-n.

Munkatársunktól

A Pesti Broadway látványossága a Halhatatlanok Sétánya a Nagymező utcában, ahol [namelink name="Tolnay Klári"], [namelink name="Darvas Iván"], [namelink name="Sinkovits Imre"] és más legendás művészek lábnyoma látható. A Halhatatlanok Társulatába idén újabb nyolc Örökös Tagot választott a közönség, köztük Juronics Tamást, a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas művészeti vezetőjét. Az idei szavazatok alapján Metzger Márta táncművész, Kertesi Ingrid és Kálmándy Mihály operaénekes, Fodor Tamás és Balázsovits Lajos színész, Börcsök Enikő, valamint a közelmúltban elhunyt Pap Vera színésznő kapta a megtisztelő a címet. Vasárnap délután Budapesten, a Benczúr Hotel dísztermében köszöntötték az új örökös tagokat.

Fotó: Palman Kitti

Fotó: Palman Kitti
– Ez egy igazi közönségdíj. Számomra mindig megtisztelő, ha sok néző szavaz azért, hogy kifejezze a szeretetét, tiszteletét. Ebben az esetben ráadásul fizetni is kellett a telefonhívásokért, azaz némi áldozatot is kellett hozni. Izgalmasnak tartom azt is, hogy ezzel az elismeréssel az jár, hogy az ember otthagyhatja a lábnyomát és a nevét a Pesti Broadway-n akár száz évre is. Ritka az olyan díj, ami így tárgyiasulva is megjelenik. Örülök annak is, hogy a táncművész kategóriában a másik idei díjazott Metzger Márta lett, aki annak idején, 1987-ben éppúgy közreműködő táncosa volt a frissen alapított Szegedi Balett első táncestjének, mint én – mondta az elismerés kapcsán [namelink name="Juronics Tamás"].

A koreográfus és együttese ebben az évadban sikert sikerre halmozott, idehaza és külföldön is sokfelé felléptek. – Az évad az áprilisi bemutatókkal számomra lezárult, szeptemberig pihenő következik. Az együttessel arra készülünk, hogy a Budapesten sikert aratott Catulli Carmina-produkciónkat az ősszel a szegedi közönségnek is bemutassuk. Az est másik felében egy olasz vendégkoreográfus darabját láthatják majd a nézők, azaz folytatjuk azt az irányt, amit Zachár Loránd meghívásával nemrég elkezdtünk. A következő évadban sok színházi feladatom lesz. Az Operaházban a Pillangókisasszonyt rendezem majd, a Vígszínházban Marton László, az Operettszínházban pedig Béres Attila új produkciójának koreográfusa leszek.

Fotó: Palman Kitti

Fotó: Palman Kitti
[namelink name="Eszenyi Enikő"] felkérésére a prágai Narodni Divadlóban az általa rendezett operaprodukció, a Hamupipőke koreográfiáját csinálom. Izgalmas szezonnak ígérkezik a következő is. Remélem, a társulatunk is ugyanolyan jó pozícióban tud majd szerepelni, mint az elmúlt egy évben, amikor négy nagy bemutatót is tarthattunk élő zenekarral a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben – hangsúlyozza Juronics Tamás, aki Gregor Józseffel ért egyet, aki sokszor elmondta: Szegedről is lehet nemzetközi karriert csinálni. – Nekem máshol nincs is lakásom, Szegeden van az otthonom, mindig oda térek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!